Info

Svetska zdravstvena organizacija donira ČETIRI monitora kragujevačkom Kliničkom centru

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Petak, 21 08 2020

Svetska zdravstvena organizacija doniraće četiri monitora za praćenje zdravstvenog stanja hospitalizovanih pacijenata tokom lečenja od COVID-19 kragujevačkom Kliničkom centru. To su potvrdili za InfoKG iz Kancelariji Svetske zdrvastvene organiazcije u Srbiji, koja je ovu donaciju obezbedila uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj. 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila 30 monitora za potrebe zdravstvenih ustanova u Srbiji. 

Od samog početka epidemije COVID-19, Svetska zdravstvena organizacija, između ostalog, radi na pružanju podrške zdravstvenom sistemu u Srbiji povećanjem dostupnosti potrebne opreme, tako da je ima u dovoljnim količinama za sve pacijente. Važno je naglasiti da sada svi moramo da nastavimo sa preventivnim merama kao i da zdravstveni sistem radi na dva koloseka, sa onima koji imaju COVID-19, ali i svim drugim pacijentima", rekao je šef Kancelarije SZO u Srbiji, dr Marijan Ivanuša. 

Monitore će dobiti klinički centri Srbije, Vojvodine, Niš, Kragujevac, kliničko-bolnički centri Zemun, Zvezdara, Bežanijska kosa, „Dr Dragiša Mišović“, kao i zdravstveni centri u Negotinu, Užicu, Pirotu, Boru, Čačku, Valjevu, Požarevcu, Kraljevu, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Loznici i Vranju. Iz Kancelariji Svetske zdrvastvene organizacije u Srbiji potvrdili su za InfoKG da će Klinički centar Kragujevac dobiti četiri monitora. 

Nabavka monitora deo je šire USAID-ove podrške Srbiji preko Svetske zdravstvene organizacije, a koja je u prethodnom periodu obuhvatala nabavku PCR testova, koncentratora kiseonika, pulsnih oksimetra i kontejnera, a u narednom periodu očekujemo i rendgen aparate. Sve nabavke koje su realizovane uz pomoć USAID-ovih sredstava, kao i one koje su planirane za naredni period, Ministarstvo zdravlja navelo je kao prioritete u odgovoru zdravstvenog sistema na epidemiju COVID-19“, saopšteno je iz  Svetske zdrvstvene organizacije.