Info

Svetski dan zdravlja: Kragujevčani se bave depresijom

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Četvrtak, 06 04 2017

Svetski dan zdravlja obeležava se 7. aprila, a ovogodišnji je posvećen depresiji i obeležava se pod sloganom „Depresija - Hajde da razgovaramo“. U Kragujevcu će ovim povodom biti upriličen niz predavanja, savetovanja, besplatnih pregleda, treninga.

U Kragujevcu se od početka nedelje sprovodi niz aktivnosti poput stručnih predavanja i besplatnih pregleda, savetovanja... Centralna manifestacija održaće se sutra.

Tim preventivnog centra Doma zdravlja organizuje danas akciju preventivnih pregleda zaposlenima u OŠ „Dragiša Mihailović“ u Malim Pčelicama.

U saradnji sa Institutom za javno zdravlje, Dom zdravlja sutra organizuje centralnu manifestaciju, akciju u TC "Roda" od 09 do 22 sata. Tom prilikom zainteresovani sugrađani mogu dobiti informacije o pravilnoj ishrani, izmeriti krvni pritisak i nivo šećera u krvi, odrediti stepen uhranjenosti, procenat masti u telu i obaviti razgovore sa stručnim timom iz oblasti prevencije, dermatovenerologije i neuropsihijatrije.

Omladina JAZAS-a Kragujevac, IFMSA Kragujevac i Cross ball box, priključuju se obeležavanju Svetskog dana zdravlja. Od 16 časova danas počinje savetovanje o zdravlju, a zatim i otvoreni trening u Cross Ball Box-u (Glavna 57).

Depresiju karakteriše više simptoma, među kojima su gubitak energije, promena apetita, poremećaj sna, anksioznost, manjak koncentracije, osećanje bezvrednosti, krivice, beznađa, ponekad i misli o samoubistvu. Cilj ovogodišnje kampanje je da se poveća broj ljudi koji će potražiti pomoć. Istraživanja pokazuju da depresija najčešće pogađa adoslecsente, mlade odrasle osobe, žene u reproduktivnom zdravlju, posebno posle porođaja i stara lica.