InfoFoto: ilustracija

Svetski standardi, investicija od 40 miliona evra: Usvojen PDR Radne zone "Feniks" u kojoj se gradi DATA CENTAR

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Subota, 27 10 2018

Za recovery Data centar – državni back-up, koji će država izgraditi u Kragujevcu po svetskim standardima i koji je investicija vredna više od 40 miliona evra, grad Kragujevac pronašao je lokaciju prema strogim standardima u okviru Radne zone "FENIKS“, a odbornici su na jučerašnjoj sednici Skupštine grada usvojili Plan detaljne regulacije. 

Odbornici Skupštine grada su iz oblasti urbanističkog planiranja usvojili Planove detaljne regulacije:, “Institut za strna žita – Radna zona FENIKS“, “Dela naselja Dragobraća – potes Slana bara“ i “Ulica Crvenog krsta – naselje Bubanj“.
 
"Država je odlučila da u Kragujevcu pravi recovery Data centar – državni back-up. Mi se nalazimo na tektonskoj ploči drugačijoj u odnosu na Beograd i u geografskom smo centru Srbije, što Kragujevac čini idealnim da ovde budu smeštene kopije podataka", rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić, obrazlažući PDR “Institut za strna žita – Radna zona FENIKS“. 

Za ovu investiciju vrednu više od 40 miliona evra, država je, imajući u vidu svetske standarde, zahtevala lokaciju koja je 800 metara udaljena od železničke pruge, 1500 metara od namenske industrije, 400 metara od deponije, benzinskih stanica, glavnih magistralnih puteva. Ona se nalazi u samom srcu Radne zone FENIKS zbog čega je zaključkom Vlade RS proglašena parcelom na kojoj će biti izgrađen državni Data centar.

"Donošenje ovog plana će nam omogućiti da je definišemo parcelom javne namene i izvršimo eksproprijaciju 20 ari imovine fizičkih lica na velikoj gradskoj parceli od 32 hektara", pojasnio je Nikolić i izrazio očekivanje da će prepoznatljivost Kragujevca kroz Data centar omogućiti realizaciju ozbiljnih investicija IT industrije.

Detaljnije o Data centru OVDE.

Plan detalnje regulacije “Ulica Daničićeva, Pozorišna do ul. Kneza Mihaila“ definiše  prvi prsten oko Centra grada, od Hale Jezero do Medicinske škole, pored Ozona do raskrsnice sa Daničićevom ispod Ipsilona, zatim niz Daničićevu do ambulante 5, preko Benzinske pumpe kroz Pozorišnu ulicu i rubom kasarne seče ulicu Kneza Miloša. Kroz dvorišta Doma i Kluba Vojske, izbija na Lepenicu u blizini Gradske pijace i niz Lepenički bulevar ponovo do Hale Jezero. Sve ove ulice bi trebalo da budu u četiri trake kako bi se napravio prsten oko centra grada, kaže Nikolić što će u mnogome rasteretiti saobraćaj u gradu.