Info

Svi će biti upisani: Manje dece od broja mesta u srednjim školama, najpoželjnija Prva gimnazija

Autor: InfoKG
14:00 | Petak, 06 07 2018

Malu maturu u Kragujevcu polagala su 1.792 osmaka, od oko 70.000 koliko ih je širom Srbije. Većina kragujevačkih svršenih osnovaca uspešno je pročla ove testove znanja, a najviše ih je zainteresovano za upis Prve gimnazije. Dobra vest ua učenike je da će svi biti upisani u neku od srednjih škola, jer je manji broj dece u ovoj generaciji od broja raspoloživih mesta.

Na nivou Srbije, osmaci su najbolje znanje pokazali na kombinovanom testu, na kome su tačno uradili 68 posto pitanja. Ostvarili su prosečnih 9,52 boda od mogućih 14. Znanje iz srpskog jezika je zadovoljavajuće, na 62 posto pitanja odgovorili su tačno, dok je za nijansu slabiji rezultat završnog testa iz matematike na kome je rešeno 52 odsto zadataka.

Najveće interesovanje i dalje vlada za Prvu gimnaziju, Medicinsku i Ekonomsku školu. Informatika je i dalje najpoželjniji smer.

Od ove školske godine novina da će i Druga kragujevačka gimnazija upisati jedno IZ odeljenje. (Detaljnije OVDE). Za one koji su u listu želja popunjavali školovanje za informatiku u Prvoj gimnaziji, gde ostaje jedno odeljenje ovog smera, to znači novu šansu. (Detaljnije OVDE). U ostalim srednjim školama nema izmena u nastavnom programu, odnosno broju odeljenja.

Malu maturu polagalo je više od 70 hiljada osmaka na nivou cele Srbije, a u srednjim školama ima 7 hiljada mesta više.

Najvažnija informacija je da će svi učenici biti upisani, jer je manji broj dece u ovoj generaciji malih maturanata od broja mesta u srednjim školama.