Info

Taksisti protestuju ispred zgrade Gradske uprave

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Ponedeljak, 13 03 2017

Taksisti samostalci, nakon proterstne vožnje kragujevačkim ulicama, parkirali su svoja vozila na platou ispred zgrade Gradske uprave. Nezadovoljni su neispunjenim obećanjem od strane čelnika lokalne samouprave da će se pobrinuti za sprovođenje Odluke o obaveznim taksi tarifama, koju je doneo upravo sam Grad.

Oni su na isti način već protetsovali 27. februara, kada im je obećano da će se Odluka, koju je donelo Gradsko veće još sredinom 2016. godine, od sada dosledno primenjivati, te da će gradske službe učiniti sve da tako bude. Samostalci koji prostestuju tvrde da se sve završilo samo na pismenom obaveštenju taksi udruženjima, svojevrsnom podsetniku da se Odluka mora poštovati. Gradonačelnik Radomir Nikolić izjavio je tada da ga protets ne zanima jer je politički namontiran.

Podsetimo, sporno je što različita taksi udruženja primenjuju različite tarife, neki voze sa startom od nula dinara, naplata se vrši preko tableta, a ne taksimetra, kako je zakonom propisano. Da bi se ova oblast uredila i važila pravila ista za sve, Gradsko veće donelo je 2016. godine Odluku o obaveznim taksi tarifama. Start bi trebalo da iznosi 60 dinara, a svaki kilometar 50 dinara u prvoj tarifi, dok je u drugoj tarifi (za noćnu vožnju od 22.00 do 6.00) start 70 dinara, a cena pređenog kilometra 60 dinara.

U međuvremenu, najajvivši današnji protest, samostalci su rekli da su od prošlog okupljanja na meti inspekcijskih službi.

Uskoro o ishodu protetsa.