Info

TERMOMETAR ĆE SE USIJATI: Vlaga, pa tropske temperature ošamutile Kragujevčane, lekari i RHMZ upozoravaju (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Ponedeljak, 25 05 2020

Svakog dana ove nedelje biće sve toplije, pa će živa na termometru do subote skočiti i na 36 stepeni, onih zvaničnih! Već i ove visoke temperature iznad 30 stepeni, koje su usledile odmah nakon višednevnih obilnih padavina, mnogim građanima zadale su udarac po zdravlje. Zato smo kontaktirali lekare Zavoda za hitnu medicinsku pomoć koji imaju stroge savete za Kragujevčane u budućim danima, kako bi, koliko je u njihovoj moći, pomogli sebi i zaštitili se od težih posledica. Upozorenje je izdao i RHZM.

Na novi vremenski rolerkoster ukrcavamo se već početkom naredne sedmice, jer se očekuje naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature.

Odmah nakon obilnih padavina, nagli skok temperature na 30 i više stepeni, u kombinaciji sa izuzetno velikom vlažnošću vazduha, nije prijao mnogim našim sugrađanima, čak ni najzdravijim. Svakog dana ove nedelje biće sve toplije, pa će živa na termometru do subote skočiti i na 36 stepeni, zvaničnih! RHMZ i lekari iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć koje smo kontaktirali nas upozoravaju i savetuju kako da preživimo tako neuobičajene vremenske prilike za naše podneblje. 

Ni najzdravijima nije bilo dobro u proteklim danima, jer na našem podneblju takva kombinacija vlažnosti vazduha i visokih temperatura nisu nešto na šta su građani navikli. Dane za nama naročito teško podneli su hronični pacijenti. 

Naše telo ne može da se prilagodi ovakvoj vremeskoj klackalici i dovoljno da se rashladi. Narodski rečeno, svi smo bili, u najmamnju ruku, ošamućeni. Da bismo izbegli ozbiljnije posledice po zdravlje, bilo bi dobro da poslušamo stroge savete lekara. 

Primarijus doktor Vladimir Gajić iz zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Kragujevčanima poručuje sledeće: Pored pogoršanja kliničke slike kod hroničnih pacijenata, ni najzdravijima ne može biti dobro u ovakvim, gotovo monsunskim vremenskim prilikama, sparinama i vrelinama. Najbolje bi bilo, ako ste u prilici, da napolje ne izlazite između 10 i 17 sati. Ukoliko već morate, nigde ne polazite bez flašice vode i zaštićene glave šeširom, kačketom... Birajte samo pamučnu garderobu kroz koju telo može da "diše", nikako sintetiku! Hronični pacijenti obavezno moraju redovno da uzimaju terapiju. Svi bi trebalo da se dovoljno hidriamo, uzimamo mnogo tečnosti tokom celog dana. Zaista nam je potrebna disciplina ovih dana.

Tu su i standardni saveti: Zbog visokog indeksa UV zračenja, koji će se popeti i na 10, koristite zaštitne kreme za delove tela koji vam nisu pokriveni garderobom. Prostorije u kojima boravite nemojte da rashlađujete previše u odnosu na vanjsku temperaturu, kako ne biste šokirali svoj organizam kada izađete napolje.