Info

TESLA DANI: Prva sijalica u Srbiji zasijala u Kragujevcu kada je Evropa električno osvetljenje smatrala čudom

Autor: InfoKG
14:00 | Četvrtak, 11 07 2019

Manifestacija „Tesla dani“, šesta po redu, koju različitim događajima širom Srbije organizuje Klaster puteva kulture, u Kragujevcu je, uz podršku Kancelarije za mlade, obeležena tribinom na kojoj je bilo reči o industrijskom nasleđu grada, vezi između nauke i industrije, kulture i turizma. Ovogodišnja manifestacija u znaku je obeležavanja 120 godina od početka izgradnje prve hidroelektrane prema Teslinim principima naizmenične struje, a učesniic su podsetili i prvu sijalicu u Srbiji, koja je 1884. god zasijala u Kragujevcu, u vreme kada je Evropa na električno osvetljenje smatrala čudom.

Na tribini su govorili direktor Narodnog muzeja Nenad Đorđević, predsednica UO Klastera kulture Srbije Manuela Graf, vd direktora Biznis inovacionog centra Zoran Đorović i vd direktora Gradske turističke organizacije Bojan Pavlović.

Ovogodišnja manifestacija u znaku je obeležavanja 120 godina od početka izgradnje prve hidroelektrane prema Teslinim principima naizmenične struje, a reč je o hidroelektrani “Pod gradom” kod Užica.

Pored  priča o prvim hidroelektranama, Teslinoj poseti Srbiji, ruti „Putevima Tesle“, učesnici tribine podsetili su na prvu sijalicu u Srbiji,  koja je 1884. god zasijala u Kragujevcu, u čaurnici, jednom od pogona Vojnotehničkog zavoda i početak elektrifikacije u Srbiji uz prisustvo kralja Milana Obrenovića i kraljice Natalije. U Evropi se tada pričalo o električnom osvetljenju kao o čudu koje je samo dve  godine pre toga predstavljeno na izložbi u Parizu.

Na skupu, kome su prisustvovali profesor Ekonomskog fakulteta dr Nikola Bošković i direktor Regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić bilo je reči i o spoju nauke, kvalitetnog obrazovanja, tehnološkog razvoja, inovacija i kreativnosti koji mogu biti od ključnog značaja ka bržem razvoju lokalne zajednice, ali o i podršci mladima u realizaciji svojih ciljeva kroz pokretanje sopstvenog posla. Grad Kragujevac je nosilac industrijskog i privrednog razvoja regiona, ujedno je i administrativni, univerzitetski, zdravstveni, kulturni i sportski centar, ali i grad po meri mladih. 

Imajući u vidu učesnike tribine i teme o kojima se razgovaralo, cilj tribine kojom su u Kragujevcu obeleženi “Tesla dani” je umrežavanje institucija i organizacija koja mogu doprineti boljoj promociji grada Kragujevca kroz kulturno – industrijsko nasleđe.