InfoFoto: RTK

Testirani pacijenti telefonom se obaveštavaju o rezultatu

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 22 07 2020

U Biznis inovacionom centru zaposleni Instituta za javno zdravlje i šestoro specijalizanata iz Kliničkog centra Kragujevac svakodnevno su u kontaktu sa obolelima od COVID 19.

Svi novozaraženi obaveštavaju se telefonskim putem o rezultatima testa.

Nakon ponovljenih testova pacijenti se pozivaju ponovo kako bi bili upoznati sa novim rezultatima.

Neretko, specijalizanti pozivaju i kontakte zaraženih.

Na samom početku epidemije koronavirusa Kragujevac je predstavljao primer dobre prakse zabeleživši samo 68 slučajeva obolelih od virusa Kovid 19.

Sa dolaskom drugog pika, situacija u gradu se promenila, pa svakodnevno stižu informacije o dvocifrenim brojevima zaraženih.

Institut za javno zdravlje Kragujevac je u koordinisanoj saradnji sa gradskim Kriznim štabom, Kliničkim centrom u Kragujevcu i Biznis inovacionim centrom oformio kol centar kako bi svi testirani pacijenti dobili informacije da li je njihov test na koronavirus pozitivan i kako bi dalje trebalo da postupaju radi sprečavanja širenja virusa.

Gradski Krizni štab inicirao je početak ove saradnje jer se rad Situacionog centra tokom vanrednog stanja pokazao kao dobra praksa.

Situacioni centar nastavio je sa radom, a u Biznis inovacionom centru pridružen mu je i kol centar Instituta za javno zdravlje.

Svi sugrađani koji imaju pitanja vezana za Kovid 19 mogu da se obrate službi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje na telefone: 504-518 i 504-520, dok svi kojima je potrebna pomoć stručnih službi i ustanova zdravstvene i socijalne zaštite to mogu da učine na broj telefona Situacionog centra: 0800-112-113.

Izvor: RTK