Info

Rešavanje pitanja kanalizacije, vodosnabdevanja i deponija u naseljima koja pripadaju slivovima tri Morave i Drine

Autor: InfoKG
10:00 | Ponedeljak, 02 12 2019

Kroz investicioni plan "težak" ukupno 5 milijardi evra, kojim koordinira predsednik Republike Srbije i Kancelarija za javna ulaganja, predviđena je izgradnja i rekonstrukcija kanalizacione mreže, izgradnja Postrojenja za preradu otpadnih voda, kao i izgradnja primarne i sekundarne vodovodne mreže i postrojenja za pitku vodu u 45 gradova i opština u 13 okruga i rešenje pitanja deponija na osam ili devet lokacija povezanih najznačanijim srpskim rekama - trima Moravama i Drinom. Na to će biti utrošena 1,5 milijarda evra, rečeno je prilikom predstavljanja projekta „Tri Morave i Drina“ na sastanku u Kragujevcu.

Projekat „Tri Morave i Drina“ bio je tema sastanka koji je u Kragujevcu sa predstavnicima opština Knić, Topola i Aranđelovac i predstavnicima preduzeća JKP „Šumadija“ i „Vodovod i kanalizacija“ održao državni sekretar Ministarstva životne sredine Republike Srbije dr Dragan Jeremić.

"Država, kako je najavio predsednik Srbije, priprema novi investicioni plan u iznosu od pet milijardi evra, gde će ekologija zauzeti trećinu sredstava, a tema sastanka je formiranje projekta koji će, finansiran tim sredstvima, obuhvatiti aspekte kanalizacije, vodosnabdevanja i deponije" rekao je državni sekretar dr Dragan Jeremić. 

Imajući u vidu da su tri Morave (Velika, Zapadna i Južna) i Drina, najznačajnije srpske reke, intencija je da one budu bez otpadnih voda i da se izgrade kompletna postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionih mreža u svim naseljima i gradovima koji pripadaju slivu Morave i Drine, objasnio je Jeremić.

Projekat za koji je opredeljeno oko 1,5 milijardu evra obuhvatiće izgradnju i rekontsrukciju kanalizacione mreže, izgradnju Postrojenja za preradu otpadnih voda, kao i izgradnju primarne i sekundarne vodovodne mreže i postrojenja za pitku vodu u 45 gradova i opština u 13 okruga i rešenje pitanja deponija na osam ili devet lokacija. 

Prednost ovog projekta je sistem „Ključ u ruke“ jer bi potencijalni partneri radili sve od postojeće dokumentacije do kraja, a na gradovima i opštinama je da regulišu imovinske odnose na lokacijama za buduća postrojenja kao i na lokacijama gde će biti postavljene vodovodne i kanalizacione cevi,  kazao je državni sekretar.

Inače najavljenim investicionim planom koordinira predsednik Republike Srbije i Kancelarija za javna ulaganja, a predstavnici Ministrastva zaštite životne sredine trenutno obilaze gradove i opštine, prikupljaju podatke, informacije i neophodnu dokumentaciju na osnovu kojih će se sagledati mogućnost da li planirano može da se realizuje ili ne.