Info

Tri zdravstvene ustanove iz Kragujevca među prvih sedam najbolje rangiranih u Srbiji

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Utorak, 19 04 2022

Dom zdravlja Kragujevac prvi je u Srbiji po kapitacionoj formuli i svim kriterijumima koji donose visoke ocene lekarima, medicinskim sestrama, tehničarima i zdravstvenim ustanovama u kojima rade. Visoku ocenu dobili su i lekari Zavoda za stomatologiju Kragujevac i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava i zajedno se nalaze u prvih sedam u Srbiji. 

Svečani prijem u zgradi Gradske uprave upriličen je za direktore zdravstvenih ustanova dr Vasilija Antića, dr Nadu Milovanović i dr Zorana Kecojevića i lekare ovih ustanova. 

- Ocenom koju daju Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje vrednuje se kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima, svojim sugrađanima a to mnogo govori o samom lekaru da je, pored toga što je dobar lekar koji voli svoj posao, i dobar čovek. Ponosan sam na svoj Kragujevac, kragujevačke lekare i zdravstvene radnike, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić i čestitao, ističući da je ovo prava potvrda da Kragujevac ima ozbiljan zdravstveni sistem.

Sanja Kojić najbolja doktorka u kragujevačkom Domu zdravlja

Dom zdravlja Kragujevac je u završnom kvartalu 2021. godine ostvario najvišu kapitacionu ocenu i zauzeo prvo mesto u kategoriji svih domova zdravlja u Srbiji od 155 zdravstvenih ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite. U formiranju prosečne ocene Doma zdravlja Kragujevac učestvovali su svi izabrani pedijatri, ginekolozi i lekari opšte medicine sa svojim ocenama po predviđenim kriterijumima kapitacije.

- Pored toga što je prilika da se prikaže da Ministarstvo zdravlja ocenjuje rad primarne zdravstvene zaštite i boduje, ne samo preglede pacijenata, već i kako naši lekari vode računa o hroničnim pacijentima, kako sprovode preventivne preglede i drugo, prilika je i da se građanima pošalje poruka da Kragujevac ima dobru zdravstvenu zaštitu jer su tri zdravstvene ustanove iz Kragujevca među prvih sedam najbolje rangiranih ustanova u Republici Srbiji, rekao je dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac i zahvalio se na razumevanju, finansijskoj i organizacionoj podršci koju grad Kragujevac pruža.

- Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika je na sedmoj poziciji od 155 zdravstvenih ustanova u Srbiji i to je veoma bitno za sve nas. Predstavlja uspeh svih zdravstvenih ustanova jer sarađuju i pružaju međusobnu podršku, rekla je dr Nada Milovanović, direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava. Visoke kapitacione ocene za rad punim kapacitetom i pružanje kvalitetne i dostupne zdravstvene zaštite svim našim osiguranicima u vreme epidemije, dobile su četiri doktorke u Zavodu. Naravno da uvek ima mesta unapređenju i na tome ćemo raditi u narednom periodu, rekla je dr Milovanović.

- Zavod za stomatologiju je po mnogo čemu jedinstvena ustanova u Srbiji. Jedina je koja se bavi isključivo stomatološkom zdravstvenom delatnošću i kao takva postigla je izvanredne rezultate, ne samo po obimu i pružanju stomatoloških usluga, nego i po njihovom kvalitetu, istakao je dr Zoran Kecojević, direktor Zavoda za stomatologiju. Zavod usluge ne pruža samo pacijentima sa teritorije grada Kragujevca već i pacijentima celog Šumadijskog okruga koji prema zavodu kao specijalističkoj zdravstvenoj ustanovi gravitiraju, istakao je on i čestitao svim lekarima, sestrama i pomoćnom osoblju što su ostvarili izuzetne rezultate naročito u doba pandemije zbog čega je njihov značaj još veći.