Info

U Crvenom krstu prikupljeno 36 jednica krvi (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
14:45 | Utorak, 26 02 2019

Na drugoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi Crvenog krsta Kragujevac prikupljeno je 36 jedinica dragocene tečnosti. Sa ovim brojem prikupljenih jedinica krvi može da se spasi više od 100 života. Crveni krst je akciju organizovao kako bi zalihe krvi u Službi za transfuziju Kliničkog centra Kragujevac bile stabilne.

Ova akcija je bila usmerena prema svim građanima Kragujevca, naravno - za pacijente koji se leče u Kliničkom centru Kragujevac. Ovo je druga akcije Crvenog krsta Kragujevac u ovoj godini, ali pružićemo pomoć i svim ostalim organizatorima akcija. Akcija je bila uspešna, prikupili smo 36 jedinica krvi i to će biti značajno za rad Službe za transfuziju do četvrtka, kad Podružnica Crvenog krsta u Fabrici namenskih proizvoda, organizuje akciju. Radnici ove fabrike, članovi naše Podružnice su izuzetni humanisti i redovni dobrovoljni davaoci krvi, retke su akcije u ovoj fabrici u kojima se prikupi manje od 100 jedinica. Zahvaljujemo se svim humanim ljudima koji su donirali krv za druge, i u ovoj akciji, i ranije”, izjavila je za InfoKG PR Crvenog krsta Kragujevac, Marica Patrnogić. 

Crveni krst Kragujevca se sada priprema za akcije u kojima će učestvovati najmlađi dobrovoljni davaoci krvi, odnosno punoletni srednjoškolci, a koje će biti realizovane u martu i aprilu ove godine. 

Iz Crvenog krsta podsećaju da samo 3 odsto stanovnika u našoj zemlji daje krv i brine za preostalih 97 procenata. U našoj populaciji, 67 posto stanovništva mogu biti davaoci krvi, ali samo nešto više od 3 odsto to čini. Dodaju i da u našem gradu je svest veća od nacionalne, Kragujevčani su humani i svesni značaja dobrovoljnog davalaštva krvi i već godinama oko 4,5 odsto građana daje krv. Naglašavaju da, i pored toga, potrebe rastu i da svi zajedno moramo raditi na motivisanju novih, ali čuvanju i zadržavanju dosadašnjih dobrovoljnih davaoca krvi.

Galerija slika