InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

U Domu zdravlja od sada i skrining na osteoporozu

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 16 05 2023

Pacijenti od sada, u kragujevačkom Domu zdravlja, mogu uraditi ultrazvučnu osteodenzitometriju, odnosno izmeriti gustinu kostiju, prenosi RTK.

Reč je o jednostavnoj i korisnoj skrining metodi koja omogućava da se u kratkom vremenskom periodu pregleda veliki broj bolesnika i utvrdi rizična grupa za dijagnostiku „deksa“ pregledom.

Građani koji spadaju u takozvanu rizičnu grupu i žele da provere da li boluju od osteoporoze mogu, uz prethodno zakazivanje, doći na pregled ultrazvučnim aparatom.

U Domu zdravlja kažu da će aparat, zahvaljujući donatoru, biti na raspolaganju svakog drugog meseca po pet dana na početku meseca, a ultrazvučni skrining na osteoporozu obavljaće se radnim danima.

Svi pacijenti koji na ovom aparatu budu procenjeni da su u riziku bilo za osteoporozu ili osteopeniju biće upućeni na klasičnu deksa metodu na Klinici za reumatologiju.

Pregled se obavlja aparatom koji meri gustinu kostiju na peti i time daje procenu rizika za prelom.

Na svakoj ambulanti Doma zdravlja postoji obaveštenje za pacijente sa brojem telefona putem koga se može zakazati pregled, ali se zainteresovani građani mogu javiti i izabranom lekaru koji će im zakazati termin za pregled.

Pregledi se zakazuju na 15 minuta tokom radnog dana što je kako tvrde u Domu zdravlja, sasvim dovoljan broj pregleda.

Od osteoporoze boluje 10% ljudi u svetu.

Kod osoba starijih od 50 godina, svaka druga žena i svaki peti muškarac su u riziku od osteoporoze.

Izvor: RTK