InfoFoto: printscreen/youtube

U “Fiat Plastic” danas bez štrajka, „gest dobre volje” u susret pregovorima s poslodavcem

Autor: InfoKG
13:31 | Ponedeljak, 22 02 2021

Radnici “Fiat Plastic” koji su započeli generalni štrajk, danas ne štrajkuju navodeći da je to „gest dobre volje” u susret pregovorima na poziv poslodavca.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković rekao je agenciji Beta da je im je poslodavac uputio poziv na pregovore koji su zakazani za sutra u 14 časova.

Radnici fabrike koja proizvodi branike za model automobila „fiat 500L” 12. januara su započeli jednočasovni štrajk upozorenja, a u četvrtak 18. feruara, i generalni štrajk zbog smanjenja zarada.

Od poslodavca traće da im se ne umanjuje regres za više od 50 odsto i da naknada za dane plaćenog odsustva bude 65 odsto umesto 60.

Kako su ranije naveli u Štrajkačkom odboru, smanjenjem zarada za oko 15.000 dinara mesečno radnici “Fiat Plastic” su „kažnjeni” pošto je tamošnji Samostalni sindikat odbio da potpiše „nezakoniti” Kolektivni ugovor i odrekne se prava na štrajk, prenosi Beta.

Zbog obustave rada, u dve smene nema proizvodnje od 360 do 400 branika dnevno.

U štrajku učestvuje 80 od 90 zaposlenih, uključujući i tim lidere, šefove smena i supervizore.

U Štrajkačkom odboru rekli su da neće odustati od štrajka do ispunjenja zahteva i očekuju da će se ova obustava rada odraziti na proizvodnju automobila „500L” u sestrinskoj kompaniji FCA Srbija.

Zaposleni u FCA su prošle sedmice imali samo jedan radni dan i poslati su na plaćeno odsustvo.

Izvor: Politika