InfoFoto: Arhiva

U KOVID ambulanti u ATD-u dnevno se pregleda oko 100 ljudi

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Utorak, 13 10 2020

U Ambulanti za febrilna stanja i respiratorne infekcije kragujevačkog Doma zdravlja u ATD-u dnevno se u proseku pregleda oko 100 ljudi. Iz Doma zdravlja poručuju da je u odnosno na pre desetak dana broj pregleda povećan, ali i broj novozaraženih. Dodaju i da je od juče u kontejneru ispred KOVID ambulante počelo da se radi serološko testiranje.  

Od početka pandemije Korona virusa, Kragujevčani kada osete neki od simptoma koji ukazuju na infekciju virusom COVID-19 kontaktiraju i odlaze na pregled u Ambulantu za febrilna stanja i respiratorne infekcije kragujevačkog Doma zdravlja u ATD-u, koju još i zovu KOVID ambulanta. Broj građana koji se pregleda u ovoj ambulanti varira, a u pojedinim trenucima na dnevnom nivou je bilo rađeno i do 300 pregleda. Trenutno se u KOVID ambulatni dnevno pregleda oko 100 ljudi. 

U poslednjih 10 dana povećan je broj ljudi koji se javljaju u COVID ambulantu, a u proseku imamo 7 ili 8 građana na dnevnom nivou koji su pozitivni na Korona virus. To je malo veći broj, u odnosnu na pre desetak dana kada smo imali dvoje ili troje novozaraženih“, izjavila je za InfoKG PR Doma zdravlja Kragujevac, Danijela Petrović.    

Pregled u KOVID ambulanti u ATD-u podrazumeva snimanje pluća, laboratorijsku dijagnostiku, ali ukoliko je potrebno, na osnovu procene lekara, i uzimanje brisa iz grla i nosa, kako bi se uradio PCR test. 

Pored toga, od juče je u kontejneru ispred KOVID ambulante počelo da se radi serološko testiranje, čiji su rezultati građanima neophodni, izmeu ostalog, i za pojedine preglede.  

Iz Doma zdravlja apeluju na građane da poštuju propisane mere i da nose makse i drže distancu.  

Ambulanta za febrilna stanja i respiratorne infekcije radi svakoga dana od 7 do 22 čas. Građani ovu KOVID ambulantu mogu kontakirati pozivom na broj telefona 034/6-370-020, 069/323-91-32, 064/865-84-04 i 064/865-84-06.