InfoFoto: KC Kragujevac

U kragujevačkom Centru za biomedicinski potpomognutu oplodnju uspešnost IZNAD SVETSKOG PROSEKA

Autor: InfoKG
13:00 | Ponedeljak, 11 11 2019

U najmlađem državnom Centru za biomedicinski potpomognutu oplodnju u Kliničkom centru u Kragujevcu, koji poslednjih 10 meseci radi u punom kapacitetu, do sada je urađeno pedesetak vantelesnih oplodnja i ostvareno 15 trudnoća iz embriotransfera, piše RTS. Iz Centra poručuju da to znači da je uspešnost oko 40 odsto, što je, kako kažu, iznad svetskog proseka.

Anja je prva beba začeta postupkom vantelesne oplodnje u Centru za biomedicinski potpomognutu oplodnju u Kliničkom centru u Kragujevcu. Tom metodom još pet parova dobilo je potomstvo. Piskulići su posle pet godina čekanja dobili bliznakinje iz prvog pokušaja.

"Kad su mi ih babice donele da ih vidim, plakao sam od sreće. Bio sam najsrećniji otac na svetu", rekao je za RTS Dejan Piskulić.

Nјegova supruga Tanja savetuje svim parovima koji dugo ne mogu da dobiju decu da se prijave za vantelesnu oplodnju.

Za uspešnost procesa važno je da se pacijentkinje jave u mlađem životnom dobu. Odmah se pristupa dijagnostici i lečenju steriliteta, čiji su uzroci mnogobrojni.

"Muška neplodnost koja se izjednačila sa ženskom, zatim poremećaji sa jajovodima, smanjena funkcija jajnika, endometrioza", rekao je za RTS Aleksandar Nikolov iz Centra za BMPO KC Kragujevac.

Dr Marija Šorak navodi da do 35. godine imaju odličan procenat uspešnosti. Od 35. do 42. godine taj procenat opada, rekla je dr Šorak.

Pored standardnih metoda, oplodnja se obavlјa i intracitoplazmatskom injekcijom spermatozoida. Uvode se i nove tehnike.

"Pre mesec i po dana smo počeli i proces zamrzavanja. Dobili smo dozvolu za rad od nadležnih institucija i zamrzavamo i spermatozoide, jajne ćelije i embrione koji su ovde začeti i nastali u našem centru", zaključio je v.d. direktora KC Kragujevac, Predrag Sazdanović. 

Izvor: RTS