Info

U kragujevačkom Kliničkom centru 200 novih mesta za kiseoničnu terapiju

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Ponedeljak, 12 10 2020

U Kliničkom centru Kragujevac će u najkraćem mogućem roku biti rekonstruisana kiseonična mreža i na taj način će se dobiti 200 novih mesta sa kiseoničnom podrškom na infektivnoj, internoj, neurološkoj i pulmološkoj klinici. To je za InfoKG potvrdio direktor ove zdravstvene ustanove Predrag Sazdanović i naglasio da je to od velikog značaja za pacijente koji se leče od virusa COVID-19 u kragujevačkom Kliničkom centru. Radove će finansirati Ministarstvo zdravlja sa 110.000 evra.   

Nakon što je ministar zdravlja Zlatibor Lončar početkom ovog meseca najavio da će Klinički centar Kragujevac dobiti novu angio salu i skener, Ministarstvo zdravlja je odlučilo da finansira i rekonstrukciju kiseonične mreže u ovoj zdravstvenoj ustanovi.   Prema rečima direktora Kliničkog centra Kragujevac, Predraga Sazdanovića, resorno ministarstvo se na ovaj korak odlučilo u znak podrške ovoj zdravstenoj ustanovi u borbi protiv Korona virusa. 

Rekonstrukcija kiseonične mreže podrazumeva da se postave nove instalacije za kiseonik i na taj način će se dobiti 200 novih mesta sa kiseoničnom podrškom. Nova kiseonična mreža biće postavljena na internoj i infektivnoj klinici, kao i na klinikama za neurologiju i pulmologiju. Ova investicija je od velikog značaja za pacijente koji se leče od virusa COVID-19 u kragujevačkom Kliničkom centru, jer se povećava kapacitet kiseonika”, objasnio je Sazdanović.

Zbog toga je Upravi odbor Kilinčkog centra Kragujevac odlučio da se raspiše javna nabavka, kako bi se u što kraćem roku krenulo sa radovima.    

"S obzriom na to da ova rekonstrukcija predstavlja pripremu za novi talas pandemije Korona virusa, jedan od uslova je da izvođač radova bude sposoban da izvodi radove i u slučaju povećanog broja pacijenata zaraženih virusom COVID-19, ali poštujući sve propisane mere. To znači da će izvođači radova biti zaštićeni skafanderima i maskama, kao što je to slučaj i sa medicinskim osobljem“, rekao je Sazdanović. 

Vrednost ove investije za koju je Ministarstvo zdravlja opredelilo novac je oko 110.000 evra. Očekivanja su da će radovi biti završeni kroz dva meseca.