InfoFoto: Printscreen - TV Prva

U Kragujevcu 10 PRAVNO NEVIDLJIVIH osoba – Ko su oni i kako žive? (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Petak, 19 02 2021

U Kragujevcu živi 10 pravno nevidljivih osoba, bez osnovnih dokumenata, kažu u Kancelariji koordinatora za romska pitanja Gradske uprave. Dodaju da je uglavnom reč o osobama na rubu egzistencije, a većina su Romi. Ova kancelarija ima pomaže da reše svoj pravni status i ostvare bar ono osnovno pravo - na socijalnu i zdravstvenu zaštitu. 

Nije lako poverovati da u 21. veku u Srbiji, pa i u našem gradu, žive ljudi bez osnovnih dokumenata - izvoda iz matične knjige rođenih, državljanstva, lične karte... U Srbiji je 2.000 takvih ljudi, a u Kragujevcu 10. Oni spadaju u kategoriju pravno nevidljivih ljudi, uglavnom  žive na rubu egzistencije i pripadaju romskoj populaciji. Među njima je i Sabrija Beriša, majka petoro dece, koja godinama unazad zajedno sa suprugom pokušava da reši ovaj problem i uskoro dobije osnovna lična dokumenta. 

Meni treba lična karta podhitno, da imam svoju dokumentaciju, da ostvarim prav na zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Mnogo je teško bez dokumentacije“, rekla je za Prvu televiziju Sabrija Beriša. 

Dvadesetogodišnji Srboljub Vuković, koji je rođen u Italiji, odakle je otišao u Nemačku i na kraju je došao u Srbiju, borio se da dobije neophodnu dokumentaciju skoro godinu dana. Prema rečima njegove bake Slobodanke Roksandić, u tome je i uspeo, i sada konačno može da se školuje i pronađe posao. 

Sada ima sve, ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu, odnosno zdravstveno osiguranje. Prijavljen je na biro rada. Momentalno traži posao”, rekla je za TV Prva Slobodanka Roksandić

Pomoć pravno nevidljivim ljudima u Kragujevcu pruža ovdašnja Kancelarija koordinatora za romska pitanja Gradske uprave, uz podršku Nevladine organizacije Praksis, UNHCR-a i drugih institucija. 

Taj multisektorski pristup, pre svega, predstavnika lokalnih institutcija, Crvenog krsta, Centra za socijalni rad, da tražimo načine i alternativu za trenutno prevazilaženje problema. Putem uključivanja na Narodnu kuhinju, paketa hrane i osnovnih dokumenata, da te osobe mogu da uđu u čitav postupak rešavanja ovog problema. Nije ni malo lako. Izazov je za sve nas, ali je definitivno potrebno da budemo dovoljno senzibilisani da shvatimo u kakvim su tek problemima osobe, koje su fizički tu, a ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava i kojima je ogromna podrška, pomoć i razumevanje neophodno, kako bi mogli da reše ovaj problem”, koordinator za romska pitanja Gradske uprave Kragujevac, Zoran Pavlović.      

Prema informacijama nadležnih, u Srbiji je pre petnaestak godina bilo oko 6.000 pravno nevidljivih, a u Kragujevcu stotinak. Do sada je taj broj drastično smanjen.  

S obzirom na to da je reč o kompleksnom problemu i da je svaki slučaj priča za sebe, iz Kancelarije koordinator za romska pitanja ovdašnje Gradske uprave nisu mogli da kažu kada će svi pravno nevidljivi postati vidljivi. Očekuju da će zahvaljujući dobro međusektorskoj saradnji ovaj problem biti brzo rešen u Kragujevcu.   

Izvor: TV Prva i InfoKG