Info

U Kragujevcu oko 1.600 energetski ugroženih kupaca, plaćaju jeftinije struju, gas i grejanje

Autor: InfoKG
13:00 | Četvrtak, 23 01 2020

U Kragujevcu oko 1.600 građana ima status energetski ugroženog kupca, to znači da imaju olakšice za plaćanje struje, gasa i grejanja, piše RTK. 

U Gradskoj upravi kažu da građani koji do sada nisu koristili ovo pravo moraju da podnesu zahtev kako bi stekli status energetski ugroženog kupca, dok oni koji su imali ovu povlasticu prošle godine, treba da obnove, jer važi za samo jednu kalendarsku godinu. Zahtevi se predaju u zgradi Gradske uprave na kružnom šalteru. 

Zaključno sa decembrom prošle godine 1.600 sugrađana je ostvarilo ovo pravo, a na niovu Republike Srbije oko 100.000. Očekivalo se, kada je ova uredba uvedena 2013., da će taj broj biti i veći, čak 300.000, ali je već nekoliko godina na nivou od 100.000”, izjavio je za RTK načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima, Nikola Ribarić.

Da bi se stekao status energetski ugroženog kupca, potrebno je priložiti površinu stambenog prostora, broj članova domaćinstva, kao i visinu ukupnih mesečnih prihoda. 

To su pre svega korisnici novčanih socijalnih pomoći, korisnici dečjih dodataka, kao i drugi korisnici čiji prihodi ne prelaze veći iznos koji je uredbom utvrđen”, rekao je Ribarić. 

Od broja članova domaćinstva zavisi i broj kilovata koje energetski ugroženi kupci mogu bez plaćanja da potroše. Jednočlano domaćinstvo tokom cele godine može trošiti bez plaćanja 120 kilovata mesečno, ono sa dva i tri člana 160, četiri i pet članova 200, dok domaćinstva sa šest i više članova na raspolaganju imaju 250 kilovata. 

Potrebno je da socijalno ugroženi građani, redovno plaćaju račune, odnosno da nemaju dugovanja i ne troše više kilovata od propisanih limita.

Pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije može se ostvariti ako je mesečna potrošnja, u obračunskom periodu, svedena na 30 dana, manja ili jednaka četvorostrukoj količini električne energije na koju energetski ugroženi kupac ima pravo. 

Izvor: RTK