InfoFoto: InfoKG, Printscreen - RTS

U Kragujevcu oko 8.300 žena nezaposleno: Nekada su među njima bile Suzana i Valentina, dok nisu pokrenule sopstveni biznis

Autor: InfoKG
14:00 | Petak, 17 02 2023

U Kragujevcu se više od 2.500 žena bavi preduzetništvom. One koje se odluče da da pokrenu sopstveni biznis u tom gradu, mogu da računaju na pomoć lokalne samouprave i civilnog sektora, piše RTS.

Suzana Gorjanac, nekada pravnica, danas tkalja. Ostala bez posla pre desetak godina. Tada je kancelarijski sto zamenila razbojem i otisnula se u preduzetničke vode.

"Baviti se starim zanatima, verujte mi da je trostruko teže, nego bilo kojom drugom proizvodnom delatnošću", kaže Suzana Gorjanac, tkalja.

Valentina je tri decenije radila kao krojačica kod privatnika, do pre 2,5 godine, kada je otvorila svoju radnju.

"Zadovoljna sam poslom. U početku je bilo teško dok sam pokupila konce, ali sad imam stalne mušterije koje su konstantno ovaj kod mene prisutne", priča Valentina Ilić, krojačica.

Kragujevačke preduzetnice uglavnom se bave i uslužnim delatnostima, kao što su nega i rekreacija. Pružaju i intelektualne usluge: agencije za konslating, prevođenje, poresko savetovanje. Mogu da računaju i na pomoć grada. Iz lokalne kase je tokom prošle godine kroz različite projekte 55 preduzetnica dobilo oko 12 miliona dinara.

"Procenat održivosti poslovanja žena preduzetnica je jako, dosta veći nego kod muškaraca preduzetnika i on u gradu Kragujevcu iznosi negde oko 68 odsto", navodi Dejan Ružić, načelnik Gradske uprave za razvoj i investicije.

Da se otisnu u preduzetničke vode nezaposlenim ženama u Kragujevcu podršku pruža i Udruženje "Putokaz". U protekle četiri godine za oko 200 žena je organizovalo radionice, gde su mogle da steknu dodatna znanja i veštine.

"Onim ženama koje su bile zainteresovane pomogli smo u pisanju biznis planova, a nekima od njih kroz projekat obezbedili smo i opremu za rad", kaže Snežana Milisavljević, predsednica Udruženja "Putokaz".

Bez posla je u Kragujevcu oko 8.300 žena. Više od polovine su starije od 45 godina i one najteže dolaze do posla. Rešenje za njih grad i "Putokaz" vide i kroz pokretanje sopstvenog biznisa.

Izvor: RTS