Info

U Kragujevcu pre tačno godinu dana registrovana prva dva slučaja zaraze Koronom, jedan od njih Đorđe Stamatović

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Sreda, 24 03 2021

U Kragujevcu su na današnji dan pre tačno godinu dana registrovana prva dva slučaja zaraze Korona virusom, a jedan od njih je i tridesetsedmogodišnji Đorđe Stamatović, bivši tehničar Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac. Đorđe kaže da je to za njega bio veliki šok, ali da je na svu sreću od simptoma imao samo temperaturu. Naglašava da se i pored preležanog virusa nedavno vakcinisao i apelovao je na građane da isto to učine. 

U Srbiji je prvi slučaj zaraze Korona virusom zvanično registrovan 6. marta. Kragujevac je odolevao ovom virusu sve do 24. marta kada su registrovana prva dva slučaja zaraze na teritoriji našeg grada. Reč je o tehničaru Infektivne klinike kragujevačkog Kliničkog centra (1984) i ženi (1966) koja je bila na proslavi 18. rođendana u Čačku u danima kada je počela epidemija.  

Taj tehničar bio je Kragujevčanin Đorđe Stamatović, koji kaže da nikada neće zaboraviti taj dan. 

To je bio jedan veliki šok za mene, ali prihvatio sam to. Javio sam supruzi, koja je bila u tom trenutku trudna, pa je i za nju to bio veliki stres. Tada sam kao tehničar intenzivne nege u svoju jedinicu prvi put legao kao pacijent. Od simptoma samo sam jedan dan imao temperaturu i to je cela moja priča vezana za virus. Proveo sam 26 dana u Kliničkom centru Kragujevac, a zatim sam još 16 dana bio u kućnoj izolaciji. Jedno vrlo neprijatno iskustvo, ali izašao sam iz te priče još jači, zdraviji i uporniji. U međuvremenu sam postao i otac, dobio sam sina i sada uživam u toj ulozi“, rekao je bivši tehničar Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, Đorđe Stamatović.  

Iako je preležao Korona virus, Đorđe je odlučio da se vakciniše. 

Apelovao bih ovim putem na naše stanovništvo da isto to uradi. Ja sam se vakcinisao ruskom vakcinom. Smatram da je to ispravan potez. Mnoge zemlje nisu ni u prilici da biraju kao i mi, i to je bila stvar mog izbora posle svega što sam preživeo“, zakjučio je Stamatović.  

Inače, na teritoriji grada Kragujevca su od tog 24. marta 2020. do danas registrovana ukupno 22.853 slučaja zaraze Korona virusom. Nadleženi naglašavaju da je vakcinacija jedini način da se izborimo sa Korona virusom, a do sada je u našem gradu “rukav zavrnulo” blizu 42.000 Kragujevčana, a revakcinisano je više od 30.000 građana. 

Podsetimo da je prvi slučaj zaraze Koronom u Šumadiji registrovan 13. marta prošle godine, kada je prisustvo virusa potvrđeno kod muškarca iz opštine Rekovac.