Info

U Kragujevcu prikupljeno 3.400 potpisa protiv rijalitija

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Sreda, 03 07 2019

Kragujevac je bio jedan od gradova koji je u minulim danima pružio priliku građanima da podrže akciju pod parolom "U ime kulture", kojom se traži ograničavanje emitovanja rijaliti programa u Srbiji. Za sedam dana na štandovima u Pešačkoj zoni i Velikom parku, koji su bili postavljeni u večernjim satima, prikupljeno je 3400 potpisa.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Inicijativa "Srbija u pokretu" pokrenuli su akciju pod parolom "U ime kulture", kojom se traži ograničavanje emitovanja rijaliti programa u Srbiji. Nekoliko gradova priključio se akciji, a zasluge za to što su se štandovi za prikupljanje potpisa našli i u Kragujevcu pripadaju Udruženju Kulturgard koje je od 22. do 29. juna u kasnim popodnevnim i večernjim satima prikupljalo potpise. 

"Borimo se da smanjimo satnicu rijaliti-šou programa na TV-u jer gotovo 24 sata se emituje neprikladan sadržaj, koji utiče nepovoljno na sve ljude. Borimo se da od 6 do 22 časa na programima nema nikakvih neprikladnih sadržaja i da se uvede satnica od samo tri sata rijaliti programa. Tražimo uvođenje dečjeg i obrazovnog programa, kulturnih sadržaja koji uopšte ni ne postoje na nekim televizijama sa nacionačnim frekvencijama na kojima se prikazuju rijaliti-šou programi", kažu iz Udruženja Kulturgard.

Cilj prikupljanja potpisa po Srbiji je brojka od 30.000 istih, da bi Skupština Republike Srbije razmatrala izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima.