Info

U Kragujevcu svako DESETO vozilo vraćaju sa tehničkog pregleda, KOROZIJA najveći problem

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Petak, 10 08 2018

U Kragujevcu se sa tehničkog pregleda u proseku vraća svako deseto vozilo i to najčešće zbog korozije, kažu za InfoKG u Tehničkom pregledu „Jovalex“. Naglašavaju i da novi Pravilnik o tehničkom pregledu vozila je bespotrebno izazvao ogroman strah kod vozača, jer u suštini nije toliko rigorozan. Iz Ministarstva unutršanjih poslova su saopštili da oštećenja koja ne utiču na bezbednost vozila nisu razlog da se okarakterišu kao neispravna.

Novi Pravilnik o tehničkom pregledu vozila stupio je na snagu 5. jula, i od tada je dobio epitet rigorozan. Brojni nacionalni mediji pišu da se zbog brizarnosti vraćaju vozila sa tehičkog pregleda, jer, kako tvrde, mnogi kontrolori, ne znaju šta mogu da tolerišu, a šta ne, a sve iz straha da i sami ne budu kažnjeni.

U Tehničkom pregledu “Jovalex” kažu da nemaju problema sa novim Pravilnikom i da je on bespotrebno izazvao ogroman strah kod vozača. 

Sa tehničkog pregleda se zbog neispravnosti u proseku 10 odsto automobila vrati, odnosno otprilike svako deseto vozilo. Najčešće sa tehičkog pregleda vraćamo vozila prvenstveno zbog korozije, potom kočnica, a problem pravi i uverenje o ispravnosti TNG uređaja za automobile sa pogonom na tečni naftni gas”, kažu u Tehničkom pregledu „Jovalex“, koji se nalazi preko puta Elektrošumadije. Dodaju da je cena tehničkog pregleda 3.000 dinara i da traje 30 minuta. 

Iz Uprave saobraćajne policije odbacili su navode koji su se pojavili u pojedinim medijima da nisu dozvolјena nikakva oštećenja na vozilu kako bi ono prošlo tehnički pregled i ukazali su da oštećenja koja ne utiču na bezbednost vozila nisu razlog da ono bude okarakterisano kao neispravno.

Površinska korozija nije razlog da vozilo bude tretirano kao tehnički neispravno, ali da na šasiji vozila, odnosno na nosećim delovima karoserije i podu vozila nije dozvolјena dubinska korozija niti korozija koja je izazvala rupu. Prema kriterijumima koje propisuje novi Pravilnik o tehničkom pregledu vozila dozvolјena su manja oštećenja na vozilu, koja ne utiču na bezbednost saobraćaja, poput ogrebotine, ulegnuća nastalih pri parkiranju vozila, nedostatak bočne lajsne, naprsline na prednjim i zadnjim farovima. Nisu dozvolјena veća mehanička oštećenja karoserije, šasije, poda, nadgradnje, kabine”, izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policije, Nebojša Arsov. 

Dodaje i da manja oštećenja vetrobranskog stakla nisu razlog da vozilo bude okarakterisano kao neispravno, ali da ukoliko postoji više manjih ili većih oštećenja, koja utiču na normalnu vidlјivost vozača, onda se smatra neispravnim. Naglasio je, između ostalog, i da i dalјe, kao i po starim propisima, vozilo može biti višebojno.