Info

U Kragujevcu U RASULU elementarne stvari: SVETILJKE u srcu grada mesecima NE RADE! (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Utorak, 22 01 2019

Javna rasveta u zoni oko hotela Zelengora, kao i u ulici Branka Radičevića, nije u funkcionalnom stanju i to traje već mesecima. Iz Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove, koja održavanje javne rasveta na teritoriji našeg grada vrši preko izabranog izvodjača radova, pravdaju se širenjem optičke mreže zbog čega su oštećeni kablovi. Međutim, pitanje je da li je u Kragujevcu došlo dotle da nešto tako elementarno, poput funkcionisanje svetiljki u samom srcu grada, bude toliki problem? Nemoć, nezainteresovanost, šta je u pitanju?

Na fotografijama koje smo beležili već više od mesec dana na potezu oko hotela Zelengora, vidi se da svetiljke na stubovima ne svetle. Međutim, ovo nije ni jedino mesto gde je taj slučaj po sredi, a ni problem nije tako "mlad". U nekim delovima grada zasvetli povremeno, u nekim rubnim naseljima stanovnici imaju utisak kao da javna rasveta nije ni sprovedena. Tema nefunkcionisanja javne rasvete česta je i na sednicama Skupštine grada i jedan od "kečeva u rukavu" kada čelnici grada Kragujevčanima obećavaju boljitak.

Konkretnu situaciju, svetiljke u samom srcu grada koje ne rade, iz Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove, koja održavanje javne rasveta na teritoriji našeg grada vrši preko izabranog izvodjača radova, pravdaju time da je izvodjač radova na širenju optičke mreže oštetio kabl javne rasvete. "S obzirom na vremenske uslove u prethodnom periodu, raskopavanje i nastavljanje kabla nije bilo moguće, pa je izvodjač radova na održavanju javne rasvete pokušao u više navrata da privremeno napoji javnu rasvetu u pomenutom delu vazdušnim putem. Nadležna Gradska uprava je izdala nalog za otklanjanje kvara izvodjaču radova", navodi se u odgovoru našem portalu.

Podsetimo, misli se na širenje optičke mreže čiji su naručioci radova kompanije “Huawei” i “Telekom Srbija. Zbog toga je još od polovnine oktobra 2018. počelo raskopavanje brojnih ulica u gradu. Opširnije na: Kragujevac raskopan, širi se optička mreža (FOTO)

I pored opravdanja i razumevanja da "ko radi, taj i greši", a s obzirom na to koliko dugo taj problem traje, očigledna je nemoć ili nedovoljna zainteresovanost nadležnih, odnosno Grada koji je dužan da ovaj problem bez opravdanja reši, da građanima obezbede tako elementarnu stvar kao što je rasveta u samom srcu grada.

Inače, na teritoriji grada nalazi se oko 23 hiljade stubova sa svetlećim mestima. Ovaj sistem javne rasvete napaja se preko 712 merno-regulacionih mesta. Najveći deo, skoro sva merna mesta, nalaze se u trafostanicama, odnosno elektroenergetkim objektima koji su u nadležnosti Elektrodistribucije. 

"Za svaki pristup i manipulaciju pored radnika izvodjača radova neophodno je i prisustvo ovlašćenih lica ovog preduzeća. Javna rasveta se održava u periodu kada je isključena iz bezbednosnih razloga. Sve napred navedeno dodatno komplikuje održavanje javne rasvete", kažu iz Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove. Dodaju i da je "sistem javne rasvete na teritoriji našeg grada izveden pre više destina godina, zbog čega dolazi do čestih otkaza osiguračkih elemenata, što je čest razlog nefunkcionisanja javne rasvete u čitavoj zoni". 

U planu je zamena sijalica energetski efikasnijim kao i rekonstrukcija dela sistema javne rasvete u fazama čime bi se smanjli i troškovi održavanja kao i troškovi električne energije, a smanjlo bi se i opterećenje na trafostanicama, rečeno nam je u nadležnoj Gradskoj upravi.

Galerija slika