InfoFoto: kragujevac.rs

U Kragujevcu u toku realizacija tri pojekta od MILION evra, radove obišla delegacija EU (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Petak, 28 06 2019

U Kragujevcu je u toku realizacija projekta Izgradnja otvorenih sportskih terena u Velikom parku i Revitalizacija i proširenje braunfild investicije u staroj industrijskoj zoni, a radi se i na izradi tehničke dokumentacije za sanaciju mosta preko reke Lepenice kod Šest topola. S obzirom na to da ova tri pojekta, čija je ukupna vrednost oko miliona evra, finansiraju Evropska unija i loklana samouprava, naš grad je posetio Šef drugog sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji, Štefen Hudolin sa saradnicima i obišao je gradilišta. 

Radovi teku po planu, a Kragujevac je bio jako uspešan i obezbedio značajna sredstva kojima je podržao realizaciju prioriteta u gradu. U našem budžetu imamo još dosta sredstava, ne samo za tekuće nego i buduće projekte, namenjene regionalnom razvoju i podršci gradovima i opštinama. Drago mi je da je Evropska unija u razvoju poslovne i lokalne infrastrukture odnosno unapređenju konkurentnosti lokalne privrede i kvaliteta života ljudi u Kragujevcu može da podrži razvoj stare industrijske zone gde ćemo napraviti bolje uslove za rad, investicije i nova radna mesta, ali i da dajemo svoj pečat u oblasti sporta na jednom tako prepoznatljivom mestu kao što je košarkaški teren u Velikom parku”, kazao je Štefen Hudolin.

Izgradnja komunalne infrastrukture i saobraćajnica koje treba da povežu stare i nove lokacije u industrijskoj zoni sa auto – putem, biće od velikog značaja za potencijalne, ali i postojeće investitore, s obzirom na to da su kompanije koje ovde trenutno rade 95 posto izvozno orijentisane. Pored pristupnih saobraćajnica, žitelji tog naselja dobiće priključak za vodu i kanalizaciju. Što se tiče kultnog mesta u Velikom parku, gde su na košarkaškom terenu odrastale generacije Kragujevčana, izgradnjom sportskog terena želimo da vratimo duh vremena kada su tu trenirali Nikola Lončar ili Gordana Bogojević. Osim terena i trbina, biće rekonstruisana pešačka zona, ulazna kapija, ograda i kišna kanalizacija, a u planu je i nabavka odgovarajuće opreme”, kazala je članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima, Minja Obradović.

Kada je reč o trećem projektu, odnosno izradi tehničke dokumentacije za sanaciju mosta preko reke Lepenice kod Šest topola, iz Gradske uprave poručuju da će se na taj način stvoriti uslovi za njegovu rekonstrukciju što će omogućiti bezbedan saobraćaj kako za korisnike industrijske zone tako i njihove dobavljače.

Ukupan vrednost ova tri projekta je oko milion evra. Evropske unije, preko razvojnog programa EU PRO izdvojila je oko 810.000 evra, a ostatak je obezbeđen iz gradske kase.

Galerija slika