InfoFoto: Ilustracija

U Kragujevcu uhapšeno četvoro ljudi zbog zloupotrebe službenog položaja, pronevere, falsifikovanja i utaje poreza

Autor: InfoKG
10:30 | Utorak, 05 12 2017

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su akcijama na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije uhapsili 56 osoba na teritoriji Srbije zbog sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više korupitivnih krivičnih dela i oštetili budžete Republike Srbije i lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica za više od 8,4 miliona evra. Među uhapšenima su i bivši stečajni upravnik preduzeća “Zastava kovačnica” P. J. (1960), zaposlen u kragujevačkoj ekspozituri ''Jugobanke - JU banke“ AD Kosovska Mitrovica U. J. (1980), kao i odgovorana lica preduzeća “Fruta pak” P. N. (1950) i Đ. N. (1979).

Bivši stečajni upravnik “Zastava kovačnice” P. J. (1960) uhapšen je zbog sumnje da je naneo štetu ovom preduzeću od oko 10,8 miliona dinara. Sumnja se da je P. J. u periodu od februara do septembra 2016. godine, zaklјučio više štetnih poslova sa jednim preduzećem iz Podgorice o kovanju i prodaji proizvoda iz asortimana preduzeća ''Zastava Kovačnica“, po višetruko nižoj ceni od tržišne. On će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu. 

Zaposlen u ''Jugobanci - JU banke“ AD Kosovska Mitrovica, ekspozitura Kragujevac, U. J. (1980), uhapšen je zbog sumnje da je od januara 2016. do aprila 2017. godine, novac koji mu je bio poveren kao blagajniku prisvojio za sebe i to 4,1 milion dinara, 640 evra, 280 američkih dolara i 50 švajcarskih franaka. U cilјu prikrivanja krivičnog dela, kako se sumnja, U. J. je uredno knjižio stanje kretanja gotovine u svojoj dinarskoj i deviznoj blagajni, čime je za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist i oštetio ''Jugobanku - JU banku“ AD Kosovska Mitrovica, ekspozitura u Kragujevcu. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu. 

Odgovorna lica preduzeća ''Fruta pak'', P. N. (1950) i Đ. N. (1979), uhapšena su zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave i poreska utaja. Oni su, kako se sumnja, iskorišćavanjem službenog položaja odgovornih lica preduzeća ''Fruta pak',' koje je suinvestitor stambeno-poslovnog objekta u Kragujevcu, u toku 2011. godine, bez saglasnosti ''Erste banke“ i bez evidentiranja u poslovnim knjigama, lokal od kojeg su napravlјena tri stana prodali fizičkim licima, iako im je bilo poznato da je lokal dat pod hipoteku kod navedene banke kao instrument obezbeđenja kratkoročnog revolving kredita. Time su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 14,9 miliona dinara, za koliko su oštetili vlasnike stanova i budžet Republike Srbije na ime neuplaćenog PDV-a. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Akcije na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije MUP je sproveo na teritoriji Beograda, Novog Sada, Pančeva, Smedereva, Zaječara, Kralјeva, Kruševca, Prokuplјa, Pirota, Novog Pazara i Kragujevca.

U sklopu akcije zbog sumnje da su počinili korupitivna krivična dela, krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv 40 osoba. 

U akciji usmernoj na suzbijanje sive ekonomije zaplenjeno je 31.627 boksova cigareta različitih marki bez akciznih markica, vrednosti oko 50 miliona dinara.