InfoFoto: Arhiva

U Kragujevcu za sada 13 osoba zaraženo Korona virusom

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Ponedeljak, 30 03 2020

Na teritoriji grada Kragujevca za sada je potvrđeno da je 13 osoba zaraženo Korona virusom, pokazuju poslednji podaci Instituta za javno zdravlje. Reč je uglavnom o osobama koje su bile u kontaktu sa prvozaraženima. Iz Instituta poručuju da čekaju rezultate za još 40 uzoraka koje su poslali na analizu Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak. 

U Kragujevcu su prva dva slučaja zaraženih Korona virusom potvrđena u utorak, 24, marta, potom su registrovana još dva, pa još tri, a prema jučerašnjim podacima zabeleženo je još šest novozaraženih. To znači da je za sada 13 Kragujevčana zaraženo virusom COVID-19.  

Iz Instituta za javno zdravlje poručuju da je šestoro novoregistrovanih uglavnom iz kontakata sa prvozaraženima, kao i da to znači da je počela interna transmisija. 

Institut za javno zdravlje Kragujevac je do sada uzeo uzorke od 181 osobe sa i van teritorije Šumadijskog upravnog okruga. Od tog broja na Torlaku je do sada analizairano 148 uzoraka, a Korona virus je potvrđen kod 24 lica. Prema poslednjim podacima, potvrđeno je da je virusom COVID-19 zaraženo je 13 osoba u Kragujevcu, 7 u Aranđelovcu, po jedna u Rekovcu, Kraljevu, Ćupriji i Gornjem Milanovcu. U Topoli, Kniću, Batočini, Lapovu i Rači i dalje nema obolelih od Korona virusa.

S obzirom na to da su juče uzeti uzorci od još 7 osoba, to znači da se za sada čekaju rezulatati iz Nacionalne referentne laboratorije Instituta Torlak za 40 lica, koje je uzorkovao ovdašnji Institut za javno zdravlje.

Na teritorji Šumadijskog upravnog okruga u kućnoj izlolaciji i pod zdravstvenim nadzorom 1.458 osoba, a reč je, uglavnom, o onima koji su doputovali iz inostranstva. Iz Instituta podsećaju da to ne znači da su ti ljudi zaraženi Korona virusom, već da se prati njihovo stanje. Oni u skladu sa odlukom države moraju da provedu u izolaciji 28 dana.

Inače, u Srbiji je do juče do 15 časova registrovan ukupno 741 potvrđeni slučaj COVID-19, a u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak do tada je testirano ukupno 2.462 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Do sada je od Korona virusa u Srbiji preminulo 13 osoba.