Info

U Lepenicu izručeni otpad i mulj: Zagađenje sprečeno, podnete prijave (FOTO/VIDEO)

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Ponedeljak, 18 01 2021

Na teritoriji sela Cvetojevac, u korito reke Lepenice, nepoznati počinilac izručio je iz kamiona otpad i mulj. Snimak se pojavio na društvenim mrežama i izazvao burne reakcije javnosti, ali i alarmirao nadležne - Gradsku i Policijsku upravu, republičke i lokalne inspekcije i resorno ministartsvo. Protiv odgovornih lica podnete su prijave.

Tim povodom, načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, zajedno sa pripadnicima Policijske uprave i inpekcijom, izašli su na teren.

- Trenutno niko nije ugrožen, ali svakako da sada imamo bujične vode ovaj most bi stradao. To je nešto što se dešava u Kragujevcu i prati već nekoliko godina unazad. Neko ovde istovaruje građevinski materijal, šut i slične stvari, rekao je gradonačelnik Dašić i dodao da će istraga utvrditi iz kojih razloga to čini. 

Na teren su izašli pripadnici Policijske uprave, Komunalne milicije, republički ekološki i vodni inspektori, kao i lokalni ekološki inspektor. Dašić se zahvalio svim službama koje su zajednički ušle u rešavanje ovog problema, ali i građanima koji su to uspeli da snime i objave na društvenim mrežama.

Takvo ponašanje potencijalno je opasno i može da ugrozi stanovništvo. Sada to neće da se desi zbog čišćenja vodotoka. Pored toga, pokreće se krivični postupak protiv odgovornog lica koje to već godina čini na ovaj način, objasnili su nadležni na terenu.

- Odmah smo angažovali sve službe kako bismo sprečili hemijsko zagađenje vodotoka, ali i fizičko zaprečavanje, jer bi se u tom slučaju reka izlila i odnela ne samo most nego i put, rekla je načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić – Stošić.

Reakcija ministarke zaštite životne sredine

Povodom ekološkog zločina na reci Lepenici reagovala je i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i poručila da u ovakvim slučajevima nema povlašćenih, niti zaštićenih. 

- Prošlo je vreme kada su ovakvi postupci bili tolerisani ili su prolazili nekažnjeno. Ovaj primer bahatosti i neodgovornog odnosa prema životnoj sredini i našim rekama zaslužuje najstrožu kaznu, koja treba da posluži kao primer svima koji ubuduće pomisle da otpadni materijal odlože u reku - istakla je Vujović.

Ministarka je navela da očekuje da odgovorna lica budu najstrožije kažnjena.

*VIDEO preuzet od: Prvi prvi na skali

Galerija slika