InfoFoto: FMN Kragujevac

U najavi saradnja FMN Kragujevac i kineskog Univerziteta Žinšang

Autor: InfoKG
13:00 | Subota, 01 06 2024

Kineski Univerzitet Žingšang iz provincije Hangdžou, koji se pre svega bavi zaštitom životne sredine, ali okuplja i brojne potencijalne saradnike iz drugih oblasti nauke i visokih tehnologija, inicirao je sastanak sa Fakultetom medicinskih nauka Kragujevac, a u cilju potpisivanja ugovora o saradnji.

- Prvi put sam u Kragujevcu i cilj naše posete je da potpišemo ugovor o saradnji naša dva fakulteta koji bi bio opšteg tipa i koji bi bi osnov za međusobnu saradnju u cilju naučno rada, pisanja zajedničkih projekata, pisanja zajedničkih naučnih radova, ali i razmene studenata i nastavnika u cilju što boljeg pozicioniranja oba fakulteta, rekao je Feng Huajun, dekan Univerziteta Žinšang.

Delegacija Kineskog Univerziteta Žinšang izabrala je Fakultet medicinskih nauka kao potencijalnog partnera u budućnosti zbog postignutih svetskih rezultata u oblasti medicine. 

- Oni su prepoznali nas kao nekog ko može da bude interesantan partner za saradnju. Mi smo, kao i uvek, svima koji žele da dođu i da razgovaramo, pružili ruku saradnje i nadam se da ćemo da će do saradnje doći, rekao je dekan prof. dr Vladimir Jakovljević. 

Prema prvim dogovorima, saradnja bi trebalo da se ostvari u različitim oblastima nauke, tehnologije i zajedničkim projektima.

Inače, ovom sastanku prethodila je posete dekana Jakovljevića upravo provinciji Žinšang i gradu Nauhdžou, koji je prema rečima dekana Jakovljevića, grad najsavremenije tehnologije, koji forsira nauku, mlade ljude.