Info

U najavi ZAKUVAVANJE vlasti i opozicije na sednici SG

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Četvrtak, 27 12 2018

Redovna sednica Skupštine grada Kragujevca, 22. po redu, poslednja u ovoj godini, biće održana sutra od 9 sati. S obzirom na to da će se, između ostalog, razmatrati programi poslovanja javnih i javno-komunalnih preduzeća, među kojima je i “Šumadija”, očekuje se žustra rasprava vlasti i opozicije na sutrašnjem zasedanju lokalnog parlamenta. 

Na poslednjoj ovogodišnjoj sednici Skupštine grada odbornici će raspravljati o predlozima rešenja o davanju saglasnosti na programe poslovanja JKP „Vodovod i kanalizacija“, Javnog stambenog preduzeća „Kragujevac“, JP „Urbanizam“, kao i JKP „Šumadija“, čijim je programom objedinjeno pet javnih komunalnih preduzeća: JKP „Šumadija“, kao sticalac i preduzeća prenosilaca – „Gradske tržnice“, „Gradska groblјa“, „Zelenilo“ i „Parking servis“. Iz Skupštine grada poručuju da program sadrži priloge propisane Smernicama za izradu godišnjeg programa za 2019. godinu, odnosno trogodišnjeg programa poslovanja za period 2019. – 2021. godine. 

Očekuje se da ova tačka izazove oštru raspravu vlasti i opozicije, s obzirom na to da je najavljeno da će zbog pripajanja “Gradskih tržnica”, “Gradskih grobalja”, “Parking servisa” i “Zelenila” Javnom komunalnom preduzeću “Šumadija” doći do smanjena broja zaposlenih i to za ukupno 120 ljudi. Na to je reagovao bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović uputivši otvoreno pismo gradskoj vlasti da se urazumi. Pored toga, na konferenciji Zajedno za Šumadiju, Stevanović je ocenio da Kragujevcu preti bankrot već do maja 2019. godine, jer, kako kaže, sve odluke vladajuće većine vode ka propasti grada. 

Na dnevnom redu sutrašnjeg zasedanja lokalnog parlamenta naći će se i Predlog Odluke o određivanju naziva ulicama i trgovima koji imaju nazive, a nisu ozvaničeni.

Odluka se odnosi na ulice koje nemaju zvaničan naziv prema skupštinskoj odluci, ali na terenu egzistiraju i u Adresnom registru se nalaze kao nezvanični nazivi, a takođe se nalaze i u ličnim dokumentima građana. Gradu Kragujevcu su, imajući u vidu da je u toku realizacija projekta Vlade Republike Srbije „Ažuriranje Adresnog registra u Republici Srbiji, dostavlјeni Elaborati uličnog sistema Republičkog geodetskog zavoda za sva naselјena mesta na teritoriji grada, u kojima su naznačene ulice, delovi ulica i trgovi za koje je potrebno odrediti nazive. S obzirom na to da u Adresnom registru Službe za katastar nepokretnosti Kragujevac ne postoji akt Skupštine grada o određivanju naziva ulica, donošenjem ove odluke one će se i ozvaničiti”, saopšteno je iz Skupštine grada.

Odbornici će razmatrati i Predlog odluke o usvajanju Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja u gradu Kragujevcu za period od 2019. do 2021. godine, jer prethodni doneti LAP obuhvata period do 2018. godine.

Lokalni akcioni plan zasnovan je na prepoznavanju najbolјeg načina angažovanja postojećih kapaciteta svih relevantnih socijalnih aktera na lokalnom nivou i rezultat je procesa sveobuhvatne analize problema i prepreka u romskoj zajednici kao i dugoročnog planiranja mera koje je neophodno sprovesti, kako bi se prepreke otklonile ili sprečile. Usvajanje LAP-a, pored ostalog preduslov je za obezbeđivanje finansijske podrške nadležnih ministarstava i donatorskih programa”, poručuju iz Skupštine grada Kragujevca.