InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

U okviru "Čiste Srbije" u Kragujevcu za 15 meseci izgrađeno 17 od ukupno 360 km kanalizacione mreže

Autor: InfoKG
10:00 | Petak, 03 03 2023

Izgradnja kanalizacione mreže u Kragujevcu u okviru projekta “Čista Srbija” odvija se predviđenom dinamikom i u proteklih 15 meseci izgrađeno je 17 kilometara. To je rekao gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić. Ako uzmemo u obzir da je planirana izgradnja oko 360 kilometara kanalizacione mreže u našem gradu, prostom računicom dolazimo da ovom dinamikom ovaj projekat će biti završen za dve decenije. 

Gradonačelnik Nikola Dašić i zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović sa saradnicima, obišli su šest gradilišta u okviru projekta „Čista Srbija“ kako bi se lično, na terenu uverili da radovi teku predviđenom dinamikom. Obilazak gradilišta otpočeli su u ulici Milovana Grujovića (Veliko Polje), a zatim nastavili obilaskom  Zvorničke ulice (Ćava), Karaula 5 (Beloševac), Branislava Miljkovića(Ilićevo), Pere Dobrinoviča (Petrovac) i Ane Frank (Petrovac).

Radovi teku predviđenom dinamikom. Sada smo negde na 17km, od projektovanih 43km. Značajno je izaći na teren i uveriti se kako teku radovi, jer je slika mnogo šira u odnosu na to kada dobijate samo cifre u kancelariji. Projekat  koji će se realizovati narednih nekoliko godina je veliki i podrazumeva izgradnju 360 km kanalizacione mreže. Do maja bi trebalo da bude zaokruženo prvih 25 kilometara mreže”, kazao je gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić.

Čelnici grada izjavili su da su na pojedinim lokacijama zatekli više od jedne ekipe koje izvode radove, kojima, kako kažu, vremenski uslovi idu na ruku. Dodaju da je blaga zima omogućila radnicima da rade gotovo bez prekida, osim za novogodišnje i božićne praznike.
Naglašavaju da, kao investitor se trude da prate dinamiku radova i zadovoljni su izvođačima, a to je kompanija CRBS.

Praktično nema dela grada u kome nismo započeli izgradnju kanalizacione mreže. Svi oni koji su možda u početku sumnjali u ovaj projekat, sada mogu da se uvere da je reč o ozbiljnom projektu. Čini mi se da projekat ovakve razmere u komunalnoj oblasti do sada nije viđen u Kragujevcu. Imamo kvalitetan nadzor koji prati čitav projekat što garantuje da će tehnički kvalitet mreže biti izvanredan. Paralelno sa ovim poslom se vrši vraćanje ulica u prvobitno stanje. Ono što je naša ideja u ovom projektu, mislim na grad Kragujevac, je da ulice vraćamo u punom profilu. To znači da se ne radi samo ono što je ugovorena obaveza sa izvođačem radova, već da grad iz sopstvenih sredstava omogući da se ulice vrate u prvobitno stanje i da budu onakve kakve Kragujevčani zaslužuju, potpuno rekonstruisane, sa novim asfaltom”, rekao je zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović.

Iz lokalne samouprave najavljuju početak druge faze projekta, odnosno rekonstrukciju centralnog gradskog jezgra, za koji su pripreme u toku. Dodaju da su pipremljene prve ulice u kojima će otpočeti radovi, a to su Vojvode Mišića, Vojvode Putnika, Karađorđeva, Miloja Pavlovića i Lole Ribara.

Inače, realizacija projekta “Čista Srbija” u Kragujevcu počela je krajem novembra 2021. Od tada do sada je izgrađeno oko 17 kilometara kanalizacione mreže, a plan je da ukupno bude 360 kilometara. Takvom dinamikom dolazi se do računice da će ovaj projekat u našem gradu biti okončan za dve decenije.