Info

U ovoj godini očekuje se obnova 9 fasada, evo odakle kreće revitalizacija (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
15:56 | Ponedeljak, 08 03 2021

Grad Kragujevac obnoviće fasade na 22 objekta koji su spomenici kulture u strogom centru. Od toga, u ovoj godini, očekivanja su gradske vlasti, biće završeno devet. 

Pored toga što estetski narušavaju izgled grada, mnoge od njih ugrožavaju i bezbednost korisnika. 

Studijom revitalizacija fasada u Starom gradskom jezgru, koju je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture, identifikovano je 22 objekta, među kojima su kuća trgovca Alekse Obradovića – Regentova kuća, zgrade nekadašnjeg Peka i Prosvete, kafana Balkan, kao i 11 objekata u Ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Javni poziv za izvođače radova raspisan je pre par dana preko Protala javnih nabavki, a rok za prijavu ističe 30. marta, rekao je u izjavi za medije gradonačelnik Nikola Dašić. Odlučili smo da u ovoj godini izdvojimo oko 100 miliona dinara kako bi konačno krenuli u ulepšavanje grada. Mislim da je bilo krajnje vreme za taj posao. U prvoj fazi, od ukupno 22 fasade, očekujemo da završimo devet u ovoj godini. Tri najveće su zgrada sa atlasima preko puta Spomenika Štafeti, zgrade poznate kao Prosveta i Peko, kao i još šest ka Pioniru sa te strane ulice. Za te objekte smo od resornog ministarstva dobili saglasnost odnosno strateljstvo za sporovođenje mera zaštite fasada u prostorno kulturno–istorijskoj celini Staro gradsko jezgo.

Prioritet je utvrdio Zavod za zaštitu spomenika kulture, ceneći stepen oštećenja. 

Iako je važećim propisima predviđeno da sredstva za održavanje stambenih zgrada, pa i restauraciju fasada, obezbeđuju vlasnici stanova i drugih posebnih delova zgrade, bez obzira da li su one pod zaštitom države ili ne, činjenica je da su za to potrebna značajna finansijska sredstva koja vlasnici odnosno korisnici nisu u stanju da obezbede. 

Galerija slika