U planu sanacija deponije u Jovanovcu, problem takvih dimenzija da su za rešavanje potrebne godine

Ponedeljak, 19 Avgust 2019 14:30Autor: InfoKGIzvor: RTK

Deponija u Jovanovcu, na koju se dnevno odloži 200 tona otpada, u sledeće tri godine trebalo bi da bude sanirana i pretvorena u postrojenje za mehanički i biološki tretman otpada, čime će pet opština privremeno rešiti problem odlaganja smeća, uveravaju nadležni u lokalnoj samoupravi.

Priprema dokumentacije, koja je u završnoj fazi, finansira se donacijama, dok će za završne radove biti angažovani, uz novac državnog budžeta, grantovi Evropske unije.

Ni za lokalnu samoupravnu nije neuočljivo da se deponija u Jovanovcu „približila“ na par kilometara gradskom jezgru, ali kažu da je problem takvih dimenzija da su za rešavanje potrebne godine.

U lokalnoj samoupravi podsećaju da su o izboru metoda odlaganja otpada, pored Kragujevčana, još 2015. godine, odlučivali i predstavnici Knića, Rekovca, Topole i Aranđelovca, a da su interes za projekat poslednjih godina pokazali i nadležni u Batočini, Lapovu i Rači.

Izabrano je, navode u lokalnoj samoupravi, ne najsavremenije, već rešenje koje građani ovih opština mogu da plate.

Dozvola za odlaganje smeća na deponiju u Jovanovcu, međutim, ističe za dve godine.

Postrojenje koje je u planu trebalo bi da „zaživi“, tvrde u lokalnoj samoupravi, 2022. godine i koštalo bi 40 miliona evra.

Izvor: RTK

Najnovije vesti iz ove kategorije