Info

U prva tri meseca ove godine Kragujevac povećao izvoz za 11 odsto

Autor: InfoKG
10:00 | Sreda, 13 05 2020

Ukupna spoljno-trgovinska razmena privrede Šumadijskog i Pomoravskog okruga u periodu od januara do marta iznosila je više od 645,2 miliona evra, uz ostvaren izvoz u vrednosti od 360,1 milion evra. U Kragujevcu je u ovom periodu zabeleženo povećanje izvoza od 11 odsto.

Uprkos otežanim uslovima poslovanja sa kojima se suočila srpska privreda u martu zbog pandemije Korona virusa, privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga ostvarila je rast izvoza u prva tri meseca ove godine od 6,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Po rečima Predraga Lučića, direktora Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog okruga, ostvaren je spoljno-trgovinski suficit koji je za 11,6 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine.

Lučić očekuje i dalji rast u 2020.

Rast spoljno-trgovinske razmene rezultat je procesa nastavka proizvodnje ključnih izvoznika regiona i početka proizvodnje tramvaja u pogonima Simensa.

Glavni izvozni proizvodi su putnički automobili, setovi provodnika i kablova, cevi i creva od plastičnih masa, nameštaj i delovi, šinska vozila i oprema, delovi i pribor za motorna vozila.

U Kragujevcu je, od početka godine, zabeleženo povećanje izvoza od 11 odsto.

U prva tri meseca ove godine izvozilo se u 104 zemlje sveta od kojih najviše u Italiju, Slovačku, Nemačku, Češku, Poljsku, Bosnu i Hercegovinu i Rumuniju, sa kojima je i ostvaren najveći spoljnotrgovninski suficit.

Izvor: RTK