InfoFoto: Crveni krst Kragujevac

U redu za OBROK 560 kragujevačkih porodica: Hranu dobijaju šest dana u nedelji, sedmi “snađi se”

Autor: InfoKG
12:00 | Sreda, 02 11 2022

U “Narodnoj kuhinji“ kragujevačkog Crvenog krsta priprema se 870 obroka za 560 porodica, među kojima je više od 300 dece. Obroci se pripremaju šest dana u nedelji, a sedmi je pod parolom “snađi se“. Kragujevački Crveni krst ulaže sve napore da im obezbedi što bolje obroke i pregovara sa gradom da se hrana za najugroženije građane obezbedi i sedmi dan u nedelje. Moramo i mi da se uključimo i u skladu sa mogučnostima pomognemo onima koji su na rubu egzistencije.

Dok neki sanjuju kule i gradove, pojedini koru hleba. Takve snove u Kragujevcu sanja 870 ljudi. Poražavajuće je to što je među njima 313 dece do 18 godina, od kojih je 167 mlađe od 10 godina. Na ovom mestu se hrani i 136 mladih uzrasta od 18 do 30 godina, 234 osoba starosti od 30 do 65 i 187 starijih od 65 godina.

“Posredstvom Crvenog krsta Srbije, sugrađana i lokalnih firmi Crveni krst Kragujevac, uspeva da u velikoj meri unapredi život najugroženijih. Sve novčane donacije i one u robi (slatke korpice, oblande, voće, konzerve mesnog nareska, paštete, mleko u prahu za decu do godinu dana, sokovi, voda, krofne) se koriste na najrentabilniji način za inoviranje jelovnika tokom redovne distribucije. Zahvaljujući donaciji, Crveni krst Kragujevac je dobio novu rashladnu komoru. Sve ove donacije pomažu da se korisnicima Narodne kuhinje obezbede što kvalitetniji obroci“, rekli su za InfoKG u Crvenom krstu.

Iz Crvenog krsta poručuju da je epidemija učinila da problemi ugroženih kategorija građana koji se nalaze u najtežoj situaciji, isplivaju na površinu.  Dodaju da su tokom leta za te posebno ranjive grupe, mapirali specifične potrebe pojedinaca u okviru Programa “Hrana na točkovima“. 

Građani koji žive u udaljenim seoskim sredinama, substandardnim naseljima, u najvećem broju pored namirnica, imaju potrebu za higijenom, pelenama za odrasle i ogrevom. Verujemo da donatori neće posustati ni ove godine u solidarnosti kao bi zajedničkim snagama pružili podršku najranjivijim porodicama“, kažu za InfoKG u Crvenom krstu Kragujevac.

Pokažimo i ovoga puta solidarnost, pomozimo najugroženijima. Da ne podsećamo na to da je zima pred nama, a većina njih tek novca za ogrev nema.

Zainteresovani građani koji žele da pomognu najugroženijima i obezbede im ono neophodno za život, to mogu učiniti tako što će konaktirati kragujevački Crveni krsta. Osoba za donacije i pomoć je socijalni radnik Crvenog krsta Agata Zivojinović, koju možete pozvati na broj telefona 069/301 -92 60 ili kontaktirati putem mejla agata.zivojinovic@redcross.org.rs.