Info

U spoljno-trgovinskoj razmeni agrarnih proizvoda suficit 31,4 miliona evra

Autor: InfoKG
14:00 | Ponedeljak, 31 12 2018

U prvih 10 meseci ove godine u spoljno-trgovinskoj razmeni agrarnih proizvoda ostvaren je suficit u iznosu od 31,4 miliona evra, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Kragujevac. Učešće ovog suficita je 12,5 procenata u ukupnom suficitu koje je ostvarila privreda Šumadije i Pomoravlja.

Ovaj podatak objavljen je na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za poljoprivrednike upriličenom u prostorijama Regionalne privredne komore Kragujevac.

U prvih 10 meseci ove godine u spoljno trgovinskoj razmeni agrarnih proizvoda ostvaren je suficit u iznosu od 31,4 miliona evra. Učešće ovog suficita je 12,5 procenata u ukupnom suficitu koje je ostvarila privreda Šumadije i Pomoravlja. "Protekla godina bila je teška, ali uspešna za poljoprivrednike u regionu", ocenio je direktor Regionalne privredne komore Kragujevac, Predrag Lučić.

On je istakao da je u prvih 10 meseci ove godine spoljno trgovinska razmena agrarnih proizvoda iznosila 66 miliona evra i da je ostvaren značajan suficit.

Opština Knić ove godine izdvojila je oko 35 miliona dinara iz budžeta za podsticaj privrede. Isti iznos planiran je i za 2019. godinu.

U 2018. godini zabeležen je pad izvoza voća, ali je došlo do rasta izvoza mleka i mlečnih prerađevina, mesa i prerađenog voća i povrća.
 

Izvor: RTK

Izvor: RTK