InfoFoto: pexels.com

U Srbiji delta soj virusa i dalje prisutan i pored dominiacije omikrona, stigla i flurona

Autor: InfoKG
12:00 | Subota, 22 01 2022

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Verica Jovanović, navela je da je u Srbiji registrovan prvi slučaj flurone, odnosno istovremeno prisustvo virusa gripa i korona virusa kod jedne osobe. Kako je istakla, možemo očekivati još ovakvih slučajeva, jer je trenutna situacija prilično nepovoljna - sezona je gripa, a nova mutacija korone - omikron bukvalno je eksplodirala u svetu, piše Uzvik.

Domaći stručnjaci upozoravaju da pik ovog talasa tek sledi. Iako je uočeno da nova mutacija izaziva blažu kliničku sliku nego prethodna, razlog za brigu stvara i to što je delta još uvek prisutna i preti.

Rukovodilac "Vatrenog oka" dr Snežana Jovanović, navela je da sada u Srbiji dominira omikron soj.

- Po podacima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u decembru je dominirao delta soj, a nakon Nove godine je bilo 80 procenata delte, 20 procenata omikrona, a sredinom januara 2022. se obrnula situacija - 80 procenata je omikron, a 20 procenata delta - navodi Jovanovićeva.

Ona ističe da ne treba zaboraviti da i u ovom periodu nema samo omikrona nego i delte koja, kako kaže, daje ponekad i teže kliničke slike.

- Početkom decembra je u labaratoriji bilo 8 do 10 procenata pozitivnih od ukupno urađenih uzoraka. Oko 6, 7. januara procenat pozitivnosti se povećao na 42 do 43 procenata i poslednja tri dana od 50 do 54 procenata od ukupnog broja obrađenih uzoraka su pozitivni PCR testom - navodi Snežana Jovanović.

Kada je u pitanju infektivnost virusa, objašnjava da najveću količinu virusa osoba ima prvog do drugog dana pre pojave simptoma i do drugog, trećeg dana od pojave simptoma kod omikrona. Kod delte je to bilo dva do tri dana pre pojave simptoma i sedam do deset dana od pojave simptoma.

Svetski stručnjaci su ukazali i na to koji se simptomi javljaju u prvih 48 sati od infekcije omikronom, a "vratio" se i konjuktivitis, jedan od simptoma koji je bio tipičan za alfa soj, odnosno originalnu varijantu Korone.

Izvor: Uzvik