InfoFoto: Printscreen/RTV Pink

U Srbiji do sada 23 preminulih od Korona virusa - Stevanović: Nepoštovanjem mera čeka nas italijanski i španski scenario

Autor: Branko Vukašinović
16:00 | Utorak, 31 03 2020

U Srbiji je u poslednja 24 časa od Korona virusa preminulo 7 osoba, među kojima je i Kragujevčanin, a registrovano je 115 novih slučajeva. To znači da je do sada registrovano ukupno 900 građana zaraženih Korona virusom, a preminule su 23 osobe. Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije, Goran Stevanović, rekao je da je ovo najgori dan za Srbiju od početka pandemije Korona virusa i da ako nastavimo da ne poštujemo donete mere čeka nas italijanski i španski scenario. 

U Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 3.561 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja. Od toga, Korona virus je registrovan kod 900 građana. Pored toga, u proteka 24 časa u Srbiji je preminulo 7 osoba, što znači da je do sada život zbog Korona virusa izgubilo 23 ljudi. 

Danas je najgori dan za Srbiju. Ono čega se bojim jeste da nije najgori, u budućnosti nas čekaju još gori dani. Ovo je rezultat nepoštovanja mera i preporuka koje smo davali i za koje smo molili da ih poštujete. Ako nastavimo ovako neodgovorno da se ponašamo, prema sebi i drugima, nama se zaista bliži scenario Italije i Španije. Olako smo shvatili opasnost od ove bolesti, i dalje se intezivno družimo, i dalje pokušavamo na bilo koji način da izbegnemo mere koje su neophodne, mere samoizolacije i distanciranja da bismo sprečili širenje ove bolesti. Ako nastavimo tako da se ponašamo ne postoji zdravsteni sistem koji će uspeti da kompenzuje ovoliki broj obolelih. Imaćemo scenario iz Italije, imaćemo scenario Šapnije i nećemo moći da pomognemo našim sugrađanima. Žao mi je što su informacije ovakve, bojim se da će u perspektivi biti još gore”, rekao je direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije, Goran Stevanović. 

Među 7 osoba koje su preminule od Korona virusa u protekla 24 časa, nalazi se i Kragujevčanin 1953. godište. Opširnije ovde: Kragujevčanin preminuo od Korona virusa

Prema poslednjim dostupnim zvaničnim informacijama, na teritoriji grada Kragujevca do nedelje do 13 časova je potvrđeno da je 13 osoba zaraženo Korona virusom. Poznato je da se još uvek čekaju rezultate za još 40 uzoraka koje je Institut za javno zdravlje Kragujevac poslao na analizu. 

Najnovije nezvanične informacije pokazuju da je na teritorji Šumadijskog upravnog okruga u kućnoj izlolaciji i pod zdravstvenim nadzorom 1.481 osoba, a reč je, uglavnom, o onima koji su doputovali iz inostranstva. Iz Instituta ranije su rekli da to ne znači da su ti ljudi zaraženi Korona virusom, već da se prati njihovo stanje. Oni u skladu sa odlukom države moraju da provedu u izolaciji 28 dana. 

Podsetimo da je epidemiolog Marko Kon juče izjavio da se u Kliničkom centru Kragujevac trenutno na lečenju nalazi 28 pacijenata zaraženih Korona virusom, od kojih je osmoro na respiratoru. Međutim, kakvo je trenutno stanje po tom pitanju je nepoznato, s obzirom na to da iz ovdšanjeg Kliničkog centra i dalje ne daju te podatke, a nisu objavljeni ni na današnjoj redovnoj konferenciji u Vladi Republike Srbije.