U Šumadiji nema afričke svinjske kuge

Četvrtak, 12 Septembar 2019 13:00Autor: Branko VukašinovićFoto: kragujevac.rs

Na teritoriji Šumadije nema zabeleženog slučaja afričke svinjske kuge, s obzirom na to da su preduzete sve zakonom predviđene preventivne mere za sprečavanje širenja ovog virusa, formirani su i krizni štabovi u svim opštinama, a stručne mobilne ekipe su svakodnevno na terenu. To je sa sednice Saveta Šumadijskog upravnog okruga poručila načelnica Biljana Ilić Stošić.  

Nadležne veterinarske službe, po rešenju Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, do sada su na teritoriji Šumadije, Opštine Topola u 10 sela i preko 200 domaćinstava pregledale više od dve hilјade svinja i u tom aktivnom nadzoru nije ustanovlјeno ništa što bi ukazivalo na ovaj virus. Od 15. septembra počinje aktivni nadzor nad ostalim delovima teritorije Srbije, van ugroženih područja i nacionalni krizni centar će na nedelјnom nivou dobijati izveštaje sa terena. Za sada je situacija stabilna”, izjavio je epizootiolog u Veterinarskom specijalističkom institutu Jagodina, Mirolјub Dačić.

Na sednici Saveta Šumadijskog upravnog okruga je rečeno da ovaj virus napada isklјučivo svinje i divlјe svinje i nema opasnosti za lјude koji mogu da konzumiraju svinjsko meso u registrovanim objektima koji su pod nadzorom Veterinarske inspekcije, ali donosi veliku ekonomsku štetu ne samo za pojedince i sela već, zbog obustavlјanja transporta preko Srbije i izvoza mesa, za čitavu državu. Poručeno je i da u suzbijanju virusa svi podjednako treba da se uklјuče od pojedinaca, nadležnih službi, jedinica lokalnih samouprava kako bi se sprovela propisana procedura i stanje držalo pod kontrolom.

Najnovije vesti iz ove kategorije