Info

U toku Dani Katarine Kaće Mirović, cilj prikupljanje sredstava za štampanje knjige "Prvih sto"

Autor: InfoKG
09:00 | Ponedeljak, 23 05 2022

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, u prisustvu porodice, prijatelja, kolega i saradnika, počela je jednomesečna manifestacija Dani Katarine Kaće Mirović „Sugrađani stvaraju srcem“, posvećena novinarki Radio televizije Kragujevac koja je prošle godine preminula od posledica Kovida-19.

Dani Katarine Kaće Mirović, počeli su na dan kad je rođena, 20. maja i trajaće do 20. juna, a kako ističe dr Gordana Đokić, direktorka Zavoda za urgentnu medicinu i Kaćin prijatelj, cilj je da se prikupe sredstva za štampanje knjige „Prvih sto“ zasnovane na serijalu emisije „Sugrađani“ Radio Televizije Kragujevac čiji je bila autor. Da svoju emisiju pretoči u knjigu bila je Kaćina želja i to će sada biti naš cilj – njene porodice i prijatelja, kazala je dr Đokić.

Đacima Prve kragujevačke gimnazije, koji su pored ostalih prisustvovali otvaranju ove manifestacije, prikazana je emisija iz serijala „Gimnazija znanjem sija“ i emisija „Sugrađani“ posvećena profesorki Katarini Veljković.

Slobodan Mirović, Katarinin suprug iskoristio je priliku da se zahvali njenoj matičnoj kući, Televiziji Kragujevac na inicijativi da uvede godišnju nagradu Katarina Mirović. Ova inicijativa porodici puno znači, a mislim da će u budućnosti značiti i ovom gradu jer je ona iza sebe ostavila veliki arhivski materijal koji će, kao svedočanstvo o životu ovog grada i ljudi koji su u njemu stvarali i stvaraju i dalje, tek predstavljati pravu vrednost.

U narednih mesec dana biće organizovano još nekoliko manifestacija posvećene Katarini, od kojih će jedna biti održana u manastiru Drača, a druga u Osnovnoj školi u Dragobraći, gde je snimila svoju prvu emisiju iz serijala „Radoznalo ogledalo“.

Galerija slika