InfoFoto: kragujevac.rs

U toku Dečja nedelja

Autor: Branko Vukašinović
09:30 | Utorak, 02 10 2018

Dečja nedelja obeležava se i u Kragujevcu pod motom “Moje pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja“, a tim povodom do 7. oktobra na različitim lokacijama u gradu biće organizovan niz tribina, predavanja, radionica, likovnih i muzičkih aktivnosti i humanitarnih akcija. Cilj je skretanje pažnje na različite vidove nasilјe - vršnjačko, nasilјe u porodici, digitalno nasilјe, u kojoj meri su ona prisutna i šta raditi na prevenciji kako bi naša deca živela srećno i zdravo.   

U Kragujevcu je Dečja nedelja svečano otvorena juče kolažnim programom koji su u Pešačkoj zoni izveli mališani iz predškolskih ustanova “Nada Naumović” i “Đurđevdan”. 

 “Dečja nedelјa je idealna prilika da skrenemo pažnju, ali i da pokrenemo mehanizme zaštite dece od nasilјa u porodici. Porodica je osnov i stub društva koja to mora da ostane. Decu ne vaspitavaju samo obrazovni sistem i država, već i porodica koja pruža smernice za njihov dalјi razvoj i rast što se odražava i na razvoj društva”, rekao je prilikom otvaranja Dečje nedelje u Kragujevcu načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Nikola Ribarić.

Na temu odrastanja bez nasilja ove nedelje će, u zavisnosti od uzrasta kome su namenjeni, biti realizovane tribine, predavanja, pokretne igre, likovne i muzičke aktivnosti, druženja i humanitarne akcije. U vrtićima predškolskih ustanova “Nada Naumović” i “Đurđevdan” tokom ove nedelje biće intenzivirane radionice i aktivnosti u cilju prevencije i negovanja nenasilne komunikacije kod dece, a tradicionalno biće organizovani i “Susreti prijateljstva“. Umesto “Dečijeg škraba“ predviđena je humanitarna akcija “Drug drugu“. Crveni krst organizuje druženje Most generacije “Od predškolca do volontera“ gde će zajedničko vreme provesti predškolci i volonteri Kutka za kvalitetnije starenje.

Savetovalište za mlade Doma zdravlja Kragujevac u OŠ “Stanislav Sremčević” će učenicima starijih razreda govoriti o vršnjačkom nasilju, posledicama u starijem dobu i njegovoj prevenciji, dok će u Centru za porodični smeštaj i usvojenje govoriti o novom sveprisutnijem digitalnom nasilju. U okviru ustanove Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica“, pored ostalog biće organizovana tribina “Porodica sa malim detetom“ u kojoj će učestvovati psiholog, pedagog i terapeut ove ustanove.  

Zajedničko druženje dece i roditelja planirano je za subotu, 6. oktobar, u Avantura parku na Šumaričkom jezeru.   

Program za Dečju nedelјu osmislili su predškolske ustanove “Nada Naumović“ i “Đurđevdan“, Crveni krst, Dom zdravlјa i Centar za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica“, u partnerstvu sa lokalnom samoupravom.