Info

U toku izgradnja novog Kazneno-popravnog zavoda u Kragujevcu od 28 miliona € (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Petak, 04 09 2020

U Kragujevcu je u toku izgradnja novog Kazneno-popravnog zavoda, površine oko 22.000 kvadrata i kapaciteta za 500 lica lišenih slobode, potvrdili su za InfoKG iz Ministarstva pravde. Kompleks, koji će se sastojati od 11 objekata, gradi se u blizini postojećeg zatvora u Petrovcu. Vrednost izgradnje i opremanja je 28 miliona evra, a radovi će biti okončani do kraja 2022. 

U Kragujevcu je početkom ove godine otpočela izgradnja novog Kazneno-popravnog zavoda, koji će spadati u red najsigurnijih zatvora u Srbiji i biće zatvorenog tipa, kapaciteta za 500 lica lišenih slobode. 

Kompleks će da se sastoji od 11 objekata, ukupne površine 22.000 kvadrata i to na prostoru postojeće ekonomije Okružnog zatvora u Kragujevcu koji je parcelacijom odvojen u posebnu celinu. Centralni zatvorski objekat će da se prostire na 12.700 kvadrata. Zavod će imati 265 soba, uključujući samice, kao i sobe za osobe sa invaliditetom i bolničke sobe u skladu sa savremenim standardima Evropskih zatvorskih pravila”, saopštili su za InfoKG iz Ministarstva pravde.

Dodaju da će Zavod imati najviši stepen obezbeđenja i biće opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. 

Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Ceo kompleks će biti pokriven sa više stotina kamera za video nadzor i biće ograđen jednim redom ograde i ogradnim zidom. Takođe, ceo kompleks će biti pokriven sistemom termovizijskih kamera najnovije generacije”, poručuju iz Ministarstva pravde. 

Novi Kazneno-popravni zavoda imaće i izdvojeni objekat za posete, a u centralnoj zgradi će se nalaziti medicinski blok sa nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve (sa ultrazvukom i stomatološkom ordinacijom), sportski blok sa terenom za košarku i teretanom, kao i blok za edukacije sa radionicama za upošljavanje osuđenih lica. 

Navedene radionice i generalno obuka osuđenih lica su Upravi za izvršenje krivičnih sankcija izuzetno bitne kako bi se kroz više programa stručnog osposobljavanja nastavila kontinuirana obuka osuđenih lica, s ciljem lakšeg zapošljavanja po isteku zatvorske kazne”, saopštili su iz resornog ministarstva. 

Iz Ministarstva pravde poručili su da će prilikom izgradnje ovog zavoda biti ispoštovani svi međunarodni standardi u pogledu humanog smeštaja, adekvatne zdravstvene zaštite lica lišena slobode i čuvanja osetljivih kategorija, u koje spadaju i lica sa posebnim potrebama.

Sobe će biti opremljene nameštajem interno proizvedenim u KPZ u Nišu, Požarevcu (Zabeli), Sremskoj Mitrovici i VP Domu u Kruševcu čime će se ostvariti značajne uštede u odnosu na tržišne cene i uposliti osuđena lica i štićenici koji su prošli obuku u navedenim ustanovama za ove poslove”, poručili su iz Ministarstva pravde.

Vrednost izgradnje i opremanja novog Kazneno-popravnog zavoda je 28 miliona evra. Od toga, Razvojna banka Saveta Evrope je kreditirala 17 miliona evra, a Republika Srbija sufinansirala sa 11 miliona evra, koji se odnose i na opremanje objekata. 

Izgradnja zatvorskog kompleksa biće okončana do kraja 2022. godine.

Galerija slika