Info

U toku izgradnja Puta solunskih heroja (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Sreda, 29 04 2020

U toku je izgradnja Puta solunskih heroja, koji će Kragujevac, preko sela Resnik, povezati sa Račom, a potom i sa autoputem Vožd Karađorđe. Ukupna dužina puta je 2,3 kilometra, radove finansira Javno preduzeće “Putevi Srbije”, a izvodi ih Preduzeće za puteve Kragujevac. Vrednost investicije je oko 30 miliona dinara. Cilj je da kompletna izgradnja puta bude u najkraćem roku okončana, ali će to zavisti od mnogo faktora, među kojima je i trenutna situacija sa Korona virusom. 

Inicijator izgradnje puta koji će najverovatnije poneti naziv Put solunskih heroja je direktor Nevladine organizacije “Sigurna pozicija”, Dejan Nestorović, kome je cilj da od sela Resnik napravi šumadijsku turističku destinaciju. O tome je za portal InfoKG Nestorović pričao u martu prošle godine, a sada je započela realizacija tog projekta.  

Važnost nekog posla se ne meri materijalnim stvarima, već slobodom idejom koja može da se ostvari. Naša ideja je bila da malo, ali lepo kragujevačko selo Resnik, dobije razvojni put za celu Šumadiju, kako sam i obećao pre godinu dana za vaš mediji. Put solunskih heroja biće ponos cele Šumadije i biće znak sećanja na srpske mladiće iz Šumadije, koji su život položili u Prvom svetskom ratu za otadžbinu!”, rekao je Nestorović.  

Izgradnja ovog puta između sela Resnik i Malo Krčmare, čija će ukupna dužina biti 2,3 kilometra, počela je sredinom ovog meseca. Izradu projekta finansirala je opštine Rača, radove finansira Javno preduzeće “Putevi Srbije”, uz podršku Vlade Republike Srbije, a izvodi ih Preduzeće za puteve Kragujevac. Vrednost investicije je oko 30 miliona dinara. 

U prvoj fazi će biti izgrađeno 1,4 kilometra puta, odnosno glavna spona između ova dva sela, i ti radovi bi trebalo da budu okončani za najviše 20 dana. U drugoj fazi predviđena je izgradnja ostatka dela puta, a to će zavistit od brojnih faktora.  

Nezahvalno je u ovom trenutku reći kada će tačno biti završena kompletna izgradnja ovog puta zbog trenutnog stanja sa Korona virusom. Očekujemo da će kompletan put, koji će Kragujevac, preko sela Resnik, povezati sa Račom, biti gotov u što kraćem roku. Put je veoma značajan za meštane sela Malo Krčmare i Resnik, jer su njime ljudi bili povezani i koristili ga za transport poljoprivrednih proizvoda”, izjavio je za InfoKG pomoćnik predsednika opštine Rača, Branko Radosavljević.  

Prema rečima inicijatora ovog projekta Dejana Nestorovića, iako deo ovog puta pripada gradu Kragujevcu, za razliku od Rače, Kragujevac iz budžeta nije izdvojio ni dinar za izgradnju.  

Put u Resniku se radi zahvaljujući direktoru iz “Koridora Srbije” Aleksandru Seniću. Direktor puteva Zoran Drobnjak je imao puno razumevanja da pomogne da se urade svih 2,3 kilometra puta. Želim da se zahvalim ljudima iz Gradske uprave i Šumadiskog okruga, koji su podržali dobijanje dozvola za put i koji su pomogli da se uradi što pre konverzija zemljišta, a to su Billjana Stošić Ilić, Zorica Avramović, Ljiljana Sekulić, Bojana Divac, Marija Jekić i Nikola Miletić, kao i pomoćnik predsednika opštine Rača Branko Radosavljević, koji je projekat odradio u najkraćem mogućem roku i to ekspresno”, kaže Nestorović, naglašavajuči da je značaj ovog puta nemerljiv u pogledu razvoja turističkih i privrednih potencijala ka Sobovici i Rači.

Galerija slika