InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

U toku sednica SG: Odbornici raspravljaju o završnom računu za 2020.

Autor: Branko Vukašinović
09:30 | Petak, 04 06 2021

U toku je redovno zasedanje lokalnog parlamenta, osmo po redu, a najvažnija tačka dnevnog reda je usvajanje završnog računa za 2020. godinu.

Po Zakonu o budžetskom sistemu grad je u obavezi da završni račun usvoji do 30. juna. Gradsko veće kao predlagač takođe je imalo zakonsku obavezu da do 1. juna pošalje zavšni račun Skupštini grada Kragujevca na usvajanje, a kako je sve učinjeno i pre rokova, ovaj dokument je na dnevnom redu današnjeg zasedanja. Po završnom računu za 2020. godinu iskazan je suficit u iznosu od 446,5 miliona dinara. Deo tog suficita u iznosu od 356 miliona dinara namenjen je i određen za 2021. godinu, a tiče se realizacije projekta za pripadnike službi bezbednosti. Drugi deo suficita u iznosu od 90 miliona dinara je neraspoređen i biće mu određena namena u tekućoj godini. Realizacija budžeta je bila, kada je u pitanju prihodovana strana, 86,35 odsto od planiranih, a kada se radi o rashodovanoj strani, budžet je ostvaren u iznosu od 83,25 odsto”, saopšteno je iz Skupštine grada. 

Pred odbornicima će se naći i odluka o izradi Izmena i dopuna dela Plana detaljne regulacije "Ulica Daničićeva, Pozorišna do Ulice Kneza Mihaila", potez kružni tok, kao i predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije Dela naselja Dobre vode – Bubanj – blok oivičen ulicama Zmaj Jovina, Svetozara Markovića i Episkopa Save. 

Pored predloga zaključka o prihvatanju Godišnjeg finansijskog izveštaja Preduzeća za profesionalnu, rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Šumadija d.o.o za 2020. godinu, odbornici će usvajati godišnje likvidacione izveštaje za 2020. godinu ustanova "Park" i "Mladost".

Grad Kragujevac je prihvatio inicijativu Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) o izradi Vodiča za primenu Etičkog kodeksa funcionera koji će se naći na usvajanju na sledećem zasedanju Skupštine grada.
Gradski parlament očekuje još jedno zasedanje do kraja juna na kome će se, pored ostalog, naći usvajanje novog poslovnika Skupštine grada.