InfoFoto: Ilustracija - Arhiva

U tri nove fabrike u Kragujevcu 800 radnih mesta

Autor: InfoKG
12:15 | Petak, 02 04 2021

Međunarodne korporacije Jangfeng, Vaker Noison i IME Autolift otvoriće u Kragujevcu tokom ove godine tri nove fabrike u kojima će posao naći 800 radnika, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije, a prenosi B92.

"Ove kompanije već godinama uspešno posluju na teritoriji Kragujevca, a nove pogone otvaraju zbog proširivanja proizvodnih kapaciteta i dobre investicione klime", izjavio je koordinator za industriju u Regionalnoj privrednoj komori Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga Saša Ćurčić.

Dodao je kako je dobra investiciona klima zasluga lokalnih samouprava u ovom delu Srbije koje ubrzano razvijaju industrijske i poslovne zone.

Ćurčić je rekao da je od 2018. godine u neposrednoj blizini Kragujevca podignuta jedna od najvećih privatnih industrijskih zona u Srbiji MIND park koja se prostire na oko 150 hektara.

Na tom mestu je, napominje Ćurčić, IME Autolift, proizvođača i serviser opreme za manipulaciju šinskim vozilima u vlasništvu austrijske firme Autolift, početkom marta ove godine otvorila proizvodne pogone na 2-300 kvadratnih metara.
On je dodao da jedan od najvećih svetskih proizvođača delova za automobile, Jangfeng takođe širi svoje proizvodne kapacitete.

Pored već izgrađenog pogona na 24.500 kvadrata gde se proizvode enterijeri za automobile, kompanija će narednih meseci izgraditi novih 30.000 kvadratnih metara na kojima će se proizvoditi metalne komponente za automobilsku industriju.
Ćurčić je precizirao da je izgradnja ovih pogona u završnoj fazi, a početkom juna se očekuje start proizvodnje.

"Novi proizvodni kapaciteti zaposliće 600 radnika. O ozbiljnosti namera govori činjenica da je iz tog razloga CT Park prošle godine kupio 6,1 hektar zemljišta u industrijskoj zoni ''Feniks'' u Kragujevcu", rekao je Ćurčić.

On je rekao i da kompanija Vaker Noison koja posluje godinama u sektoru proizvodnje zavarenih konstrukcija i karoserija za građevinske mašine najavljuje da će u maju početi da gradi nove pogone.

Direktor proizvodnje u ovoj kompanijia Branko Ilić najavio je izgradnju 22.000 kvadratnih metara i novih 200 radnih mesta.

Privredna komora Srbije ističe da su dobar privredni ambijent u Šumadiji i Pomoravlju uvidele mnoge strane kompanije poput Fiata, Simensa, Meglea, ali i domaće firme kao što su Forma ideale, Agromarket, Peštan, Stublina, Jela, AMM, Bekament i druge. 

Izvor: Tanjug, B92