InfoFoto: Printscreen - RTS

Ubrzane pripreme za proizvodnju STRUJADINA

Autor: InfoKG
12:30 | Sreda, 08 02 2023

Instaliranje nove opreme za proizvodnju električnog automobila u Fiatovoj fabrici u Kragujevcu odvija se ubrzanom dinamikom, izjavio je predsednik Samostalngo sindikata u kompaniji FCA Srbija, Saša Đorđević. “Strujadin”, kako su pojedini građani nazvali taj budući električni automobil, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da počne da se proizvodi tokom sledeće godine u Kragujevcu. 

Oprema za proizvodnju novog električnog modela stizala je u više kontigenata krajem prošle i početkom ove godine u kragujevačku Fiatovu fabriku, koja je deo Stelantis grupacije. U toku je instaliranje te opreme. 

Nova oprema se postavlja planiranom brzom dinamikom, kako je poslodavac i predvideo. To je ozbiljan pokazatelj da idemo ka ostvarenju cilja, a to je električni automobil. Na montiranju opreme angažovani su radnici kompanija iz inostranstva, u kojima se ta oprema proizvodi. To je ustaljena praksa, firme dolaze i montiraju tu opremu i to ništa nije novo, uobičajeno je, jer tako je bilo i kada se montirala oprema za 500L. To su ozbiljne firme koje to profesionalno rade”, rekao je Đorđević. 

U kragujevačkoj fabrici trenutno radi oko 500 zaposlenih koji su svakodnevno angažovani na pripremama za početak proizvodnje novog električnog automobila.

Deo radnika je angažovan i u Stelantisovoj fabrici u Trnavi, po modelu da tri meseca rade u Slovačkoj, a mesec dana su kod kuće. Prema Đorđevićevim rečima, dvadesetak zaposlenih u kragujevačkoj fabrici “FCA Srbija” ovih dana otputovalo je u Poljsku, gde će u gradu Tihi raditi na proizvodnji automobila “Fiat 500”. 

Radnici Fiata će raditi u Stelatisvoim fabrikama u Evropi, sve do početka proizvodnje novog električnog automobila u Kragujevcu, a to bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da se dogodi tokom sledeće godine. 

Pojedini građani su novi električni automobil, koji će se porizvoditi u Kragujevcu, nazvali “Strujadin”.