InfoFoto: kragujevac.rs

Učenici oduševljeni Piteštijem

Autor: Branko Vukašinović
16:00 | Ponedeljak, 01 08 2016

U okviru tradicionalne razmene učenika gradova Piteštija i Kragujevca, dvadeset dvoje najboljih kragujevačkih osnovaca i njihovi nastavnici proveli su 11 dana u pobratimskom gradu i na Crnom moru.

Tokom boravka obišli su veliki broj kulturno istorijskih znamenitosti Rumunije, između ostalog, i Palatu parlamenta u Bukureštu, a veliki utisak na njih ostavila je muzička fontana u Piteštiju, kao i uređenost grada.

U Kragujevac su se vratili prošlog petka, pa je danas za njih organizovan prijem u Skuptšini grada. Član Gradskog veća za obrazovanje prof. dr Nedeljko Manojlović na prijemu je učenicima poručio da iskustvo i poznanstva koja su stekli na putovanju ne traju samo tih nekoliko dana već kroz sećanja mnogo duže.

Protokol o saradnji Kragujevca i Piteštija potpisan je 1971. godine i pored oblasti kulture saradnja je proširena na obrazovanje, a ogledala se u razmeni učenika. Najbolji učenici kragujevačkih osnovnih škola svake godine imaju priliku da se upoznaju sa kulturom, istorijom i tradicijom pobratimskog grada.