InfoFoto: facebook/kancelarijazamladekragujevac

Učenici predstavili svoje kompanije: Bioreaktori koji alge sintetišu u biodizel i drugi zanimljivi proizvodi

Autor: InfoKG
13:00 | Nedelja, 31 03 2019

Regionalna takmičenja učeničkih kompanija, čiji je cilj sticanje veština na temu preduzetništva, održana su i ove godine u Kragujevcu. Predstavile su se đačke kompanije jugozapadne i centralne Srbije. Cegeri od recikliranih materijala, bioreaktori koji alge sintetišu u biodizel, vodootporni eko paneli od recikliranog tetrapaka neki su od proizvoda kojima su se učenici predstavili.

Cilj takmičenja dvadesetak đačkih kompanija je da učenici srednjih škola steknu obrazovanje i veštine na temu preduzetništva, koje im kasnije može koristiti u izradi sopstvenih projekata.

Proizvodnja cegera od recikliranih materijala, bioreaktora koji alge sintetiše u biodizel, vodootpornih eko panela od recikliranog tetrapaka, samo su neke od delatnosti kompanija koje su učenici predstavili.

Učenici su, pored stečenih ekonomskih veština, morali da osmisle zaniljive i inovativne prezentacije svojih proizvoda.

Najpoznatiji program Dostignuća mladih je projekat „Učenička kompanija“, koji učenicima pruža osnovno ekonomsko obrazovanje.

Đaci, tokom cele godine, uče osnove preduzetništva kroz osmišljenu kampanju i svoju kompaniju vode, od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja.

Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj.

Pobednicima regionalnog takmičenja predstoji nacionalno finale u maju.

Najbolja učenička kompanija, na nacionalnom nivou, prdstavljaće Srbiju u Francuskoj, na evropskom takmičenju.

Izvor: RTK

Galerija slika

Izvor: RTK