InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Učenici Zakladni škole iz Češke u poseti Kragujevcu (FOTO)

Autor: InfoKG
12:00 | Petak, 17 05 2024

Saradnja duga 17 godina između dve osnovne škole – Zakladni škole iz mesta Sloup Južnomorvske regije Češke Republike i Osnovne škole “Militun i Draginja Todorović”, predstavljena je na prijemu u Gradskoj upravi za delegaciju iz Češke, koja je u poseti Kragujevcu.  

U petodnevnoj poseti Kragujevcu, pored 29 učenika, borave i nastavnici i direktor češke škole. 

Direktor škole iz Češke, Pavel Dočekal posebno je zahvalan što su deca, pored radioničarskih aktivnosti, predstavljanja kulture i tradicije obe zemlje, sporstkih sadržaja, imala priliku da sa svojim domaćinima obiđu znamenitosti Kragujevca i atraktivne turističke sadržaje Šumadijskog regiona. 

Program ovogodišnje posete dece iz Češke Kragujevcu, zahvljujući domaćinskoj školi je veoma bogat. 

Ponosan sam na misiju koju odrasli imaju u ovoj saradnji, a to je da, ulažući u mlade generacije, svojevrsne ambasadore i jedne i druge zemlje, već 17 godina ih učimo da se druže, uvažavaju, poštuju, vole i to prenose na generacije koje dolaze”, rekao je direktor OŠ „Milutin i Draginja Todorović“, Dragan Pavlović.

U poseti Kragujevcu je i predsednik opštine Sloup Martina Mikulašeka, koji u našem gradu boravi prvi put i iskazao je spremnost da ovaj vid saradnje neguje i unapređuje. 

Ponosan sam na školu iz svog grada koja je veoma posvećena obrazovanju i razvijanju veština za 21. vek kod dece i veoma srećan što imaju priliku da znanja i veštine razmenjuju sa decom iz Kragujevca”, rekao je Mikulašek.

Ističući dugu tradiciju ove saradnje, koja je omogućila da više od 400 učenika učestvuje u razmenama, član Gradskog veća za obrazovanje, Dušan Aleksić posebno je istakao značaj posete predsednika opštine Sloup, Martina Mikulašeka sa kojim će predstavnici Grada Kragujevca obaviti razgovore i sagledati mogućnosti da se saradnja između dva grada, pored obrazovanja, proširi i na kulturu, sport i druge oblasti.

Za Grad Kragujevac je međunarodna saradnja uvek važna, posebno kada su pitanju učenici, jer su razmene iskustava i poznanstava koja deca na ovaj način stiču, od izuzetnog značaja za njihov razvoj i kasnije za život”, zaključio je Aleksić. 

Galerija slika