Info

Učenički sajam o važnosti ozelenjavanja i očuvanja životne sredine po zdravlje (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Nedelja, 26 05 2019

U holu OŠ "Stanislav Sremčević" su održani završna konferencija i sajam učeničkih produkata nastalih u okviru projekta Školske bašte pune zdravlja, koji je okupio oko 120 đaka, njihovih roditelja i nastavnika. U projekat su bile uključene i škole “Sveti Sava”, “Dragiša Mihailović”, “Natalija Nana Nedeljković”, odabrane na osnovu procene stanja zelenih površina u njihovim dvorištima. 

Reč je o projektu koji je u proteklih devet meseci sprovodio Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj – CEOOR, u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji je finansirala Evropska unija, a realizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

"Ono što želimo kao lokalna samouprava da postignemo podržavanjem ovakvih i sličnih projekata je podizanje svesti naših sugrađana od najmlađeg uzrasta o tome koliko je bitno ozelenjavanje površina, pošumljavanje i očuvanje životne sredine. O važnosti te teme govori nam i jedno od najvećih poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji, a realizovanje projekta koji povezuju lokalnu zajednicu, javni i civilni sektor su pravi put", rekao je Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unaređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi.

"Ovo je jedan od sedam projekta koji Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj realizuje tokom kalendarske godine, ali jedan od najboljih jer je tokom ovih meseci zasađeno mnogo drveća, biljaka a napravljeni su preparati od njih što znači da osim ekološke svesti razvija i preduzetničke sposobnosti učenika", kaže Milan Gabarić, predsednik CEOOR-a.

Govoreći o projektu, Ana Đokić Ostojić, menadžer, podsetila je da je projekat uključio četiri osnovne škole i to “Sveti Sava”, “Dragiša Mihailović”, “Natalija Nana Nedeljković” i “Stanislav Sremčević”. Škole su odabrane na osnovu procene stanja zelenih površina u njihovim dvorištima,  a okupio preko 120 učenika, njihovih roditelja i profesora.

U okviru projekta Školske bašte pune zdravlja realizovane su brojne aktivnosti i radionice sa ciljem podizanja ekološke svesti učenika petog razreda, roditelja i nastavnika uključenih u projekat. Pored toga zasađeni su drvoredi u školskim dvorištima, postavljeni mini staklenici i bašte sa lekovitim biljem.

Galerija slika