Info

Udar na budžet građana: POREZ UVEĆAN ZA 33%; Dokaz da je gradska kasa pred kolapsom?

Autor: Jovana Mladenović
11:03 | Petak, 27 11 2020

Voljom odborničke većine na današnjoj sednici SG, u Kragujevcu je uvećana stopa poreza na imovinu fizičkih lica sa 0,30 na 0,40 odsto. To znači da će Kragujevčani u gradsku kasu "ubaciti" dodatnih 140 miliona dinara za godinu dana. Da li je ovo dokaz da je lokalni budžet u kolapsu?

U okviru ove tačke dnevnog reda, vodila se obimna rasprava.

Kako je objašnjeno, razlog za to je potreba da se poveća učešće poreza na imovinu, kao izvornog prihoda, u ukupnim prihodima budžeta grada. Povećanjem stope poreza na imovinu na nepokretnosti poreskog obveznika koji ne vodi poslovne knjige, osim na zemljištu na 0,40 posto, grad Kragujevac se izjednačio sa većinom ostalih gradova u Srbiji. Cilj donošenja ove odluke je da se poresko opterećenje ravnomerno i postepeno rasporedi na sve građane i pravna lica i da se disparitet između stope poreza na imovinu pravnih lica i fizičkih eliminiše.

ODLUKA ODRAZ KRIZE, NEMOJTE BITI LAŽNI OPRIMISTI: Naročito je bilo zanimljivo izlaganje odbornika SNS-a Gorana Kovačevića, koji jeste podržao donošenje odluke, ali je dao drugačije obrazloženje: "Kriza je velika. U potpunosti razumem stavove opozicije. Kriza je ogromna. Od onoga da ćemo da pravimo ulice, mnogo je važniji lažni optimizam. Ova odluka je odraz krize. Budžet za 2021. godinu treba da bude restriktivan, pa ćemo lako uraditi rebalans, ako bude bolje. Logično je da smanjimo troškove u doba krize. Moramo da shvatimo da ćemo iz krize izaći oštećeni".

U ime predlagača, član Gradskog veća za finansije Nenad Stanišić, rekao je da je razlog za povećanje ovog nameta ekonomske prirode: "Bitne su dve stvari - fiskalna konsolidacija grada i da se u Kragujevcu radi i gradi jer će 2021. biti godina investicija". Rekao je da će se na taj način gradski budžet dopuniti za oko 130 do 140 miliona dinara, time što će građani plaćati u proseku od 750 do 2000 dinara više. "Koristićemo ovaj novac za nove ulice, uređenje postojećih, ulepšavanje grada", obrazložio je Stanišić. 

Gradonačelnik Nikola Dašić rekao je da je svestan da je ova mera nepopularna, ali da je važnije ljudima u prigradu dovesti asfalt, kanalizaciju... "Gradski budžet se puni porezom. Apsolutno sam svestan da nećemo biti popularni zbog ove odluke, ali u 2021. godini asfaltiraćemo 100 do 150 ulica, to pokazuje kuda idemo".

Opozicija se žustro protivi.

Milan Urošević (SPO) kritikovao je najviše ovu odluku: "Gradonačelnik menja teze. Za 130 do 140 miliona dinara ne možete asfaltirati 100 ili 150 ulica, ni bilo kakvim, a kamoli kvalitetnim asfaltom. Ako ništa drugo, izguglajte koliko košta metar asfalta. Drugo, najveći broj građana će plaćati i do 40 odsto više (ekstra zona), gde je i najviše stanova, tako da to nije dve ili nekoliko hiljada, nego i po nekoliko desetina hiljada više. Voleo bih da mediji objave spisak imena svih koji danas dižu ruku za ovu odluku. U trenutku kada vladaju i zdravstvena i ekonomska kriza, kada se ljudi boje za to da li će opstati njihovi biznisi, da li će ostati bez posla, vi ljudimaim namećete dodatna finansijska opterećenja. Ovim ste priznali da je gradska kasa pred kolapsom. Radomir Nikolić sebe je proglasio stečajnim upravnikom, a bojim se da Dašić ovim postaje likvidacioni upravnik".

Veroljub Stevanović (ZZŠ) rekao je da ova odluka očigledno pokazuje namere vlasti. "Bliži se 100 dana od kako ste na vlasti. Jedno ste pričali u kampanji, a sada je očigledno kakve su vaše prave namere. Takođe. potvrđuje da nije tačno da smo vam mi iz prethodne vlasti ostavili dugove koje nam stalno spočitavate".